TV NL EN

De Balie Kijkt: Roes

Er is altijd wel een reden voor een drankje. Een feestje, ter ontspanning, bij het eten, op de bank voor de TV. Een glaasje wijn, omdat we het verdiend hebben na een dag hard werken. In gezelschap wordt het bijna als asociaal ervaren als je niet gewoon een glaasje meedoet. Ondertussen hamert de overheid erop dat het gezondheidsadvies toch echt nul glazen is. Is er een weg tussen gezellig en gezond?

Ook voor Leo de Boer is de fles een gezellige huisvriend geworden. Samen met een groep gezelligheidsdrinkers besluit hij om een maand lang de alcohol te laten staan. Om te ervaren hoe makkelijk of moeilijk dat is – en waardoor dat komt. Wat is toch het ontkenningsmechanisme waardoor we ‘gezellig’ blijven drinken terwijl we weten dat het niet goed voor ons is?

Wij vertonen deze film in het kader van Dry January, de maand ná feestmaand december.

Na de film zal een panelgesprek plaatsvinden over gezelligheidsdrinken, waarom we het doen en of, en hoe, we er vanaf komen.

 

Over de sprekers:

Leo de Boer is een Nederlandse filmregisseur. Hij is tevens docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De Boer studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, gevolgd door vier jaar aan de Nederlandse Filmacademie.

Sigrid Sijthoff richtte in 2011 Kick your Habits op en zei daarmee de huisartsgeneeskunde vaarwel. Deze zomer komt haar boek DRINK! uit. DRINK! vertelt hoe je aan ‘de goede kant van de streep’ kunt blijven zonder wijn, bier of een cocktail af te hoeven zweren. Aan de hand van een concreet stappenplan en ervaringsverhalen van drankliefhebbers laten Sijthoff zien hoe het verslavingsmechanisme in ons brein werkt en hoe je ervoor zorgt dat alcohol je leven niet gaat beheersen.

Floor van Bakkum is  sinds 2001 werkzaam bij de preventieafdeling van verzorgingsinstelling Jellinek. Daar houdt ze zich bezig met preventieve interventies en beleidsontwikkeling rond alcohol. Ze is onder andere betrokken geweest bij het nationaal preventie akkoord waarin afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties zijn gemaakt om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken.

Bjarne Timonen is gezondheidszorgpsycholoog. Hij treedt regelmatig op in de media over het onderwerp leefstijl en psychologie, onder meer voor de VPRO. In zijn dagelijkse werk als psycholoog behandelt hij mensen met zowel therapeutische technieken als praktische leefstijlvaardigheden.

Speakers

Leo de BoerRegisseur
Sigrid SijthoffArts en oprichter Kick your Habits, verslavingszorg
Floor van BakkumBeleidsmedewerker Jellinek
Bjarne TimonenGZZ Psycholoog
Parwin MirrahimyProgrammasamensteller & Moderator