TV NL EN

De Balie Kijkt: Shadow Game

exclusieve special
Regisseur
Eefje Blankevoort & Els van Driel
Speeltijd
’90
Land
Nederland
Taal
Koerdisch, Arabisch, Pasjtoe, Farsi, Engels
Ondertitels
NL
programmamaker
Parwin Mirrahimy
In Shadow Game volgen we jonge vluchtelingen die zonder ouders door Europa trekken, op zoek naar een nieuw thuis. Het resultaat is een aangrijpend coming of age-verhaal. Deze mozaïekvertelling maakt een universeel verhaal van de ervaringen van de nog jonge vluchtelingen. Zullen ze alle obstakels overwinnen en een nieuw thuis vinden?

Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel (De Deal) verschillende jongeren op hun tocht door Europa. Van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Nederland. Speciaal voor Wereldvluchtelingendag heeft De Balie een extra voorstelling van Shadow Game geprogrammeerd. Hierbij zullen regisseur Eefje Blankevoort en een van de hoofdpersonen Mohammed Al Khalefa, tweede kamerlid Jasper van Dijk (SP) en eerste kamerlid Petra Stienen (D66) aanwezig zijn en onder leiding van Bahram Sadeghi met elkaar en het publiek in gesprek gaan.

Sprekers

Petra Stienen is auteur, strategisch adviseur, coach en gespreksleider. Eén dag in de week is ze senator in de Eerste Kamer voor D66. Ze is tevens delegatieleider van de Nederlandse delegatie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. 

Jasper Van Dijk is lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de SP.  Hij richt zich op  Europa, ontwikkelingssamenwerking, defensie, asiel en migratie. 

Eefje Blankevoort studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2002 en 2006 verbleef zij met grote regelmaat in Iran, waar zij studeerde, een archief samenstelde voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en werkte aan haar boek Stiekem kan hier alles. Eefje heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een journalistieke duizendpoot; ze schrijft artikelen en boeken,  maakt interactieve projecten, tentoonstellingen en documentaire films. Naast haar journalistieke werk is Eefje bestuurslid van Storytelling centrum Mezrab, en audiocollectief Grenzeloos Geluid. Ze is mede-oprichter van journalistiek productiebureau Prospektor

Mohammed Al Khalefa is een van de hoofdpersonen uit Shadow Game. Momenteel woont hij met zijn oudere broer Saleh in Rotterdam. Hij gaat naar school en werkt in een supermarkt. Zijn moeder en zussen zijn nog altijd in Syrië. 

Bahram Sadeghi werkt als freelance regisseur en presentator. Daarnaast schrijft Sadeghi voor verschillende landelijke bladen en organiseert hij debatten. “Als een documentaire-liefhebber, dacht ik dat ik ondertussen zowat alles wat met vluchtelingen en migranten te maken had gezien te hebben. Ik had het mis. Shadow Game is zo gelaagd dat ik niet weet waar ik moet beginnen: de -fysieke- pijn van de hoofdrolspelers die welhaast invoelbaar wordt? De ontreddering in hun ogen? Of juist de kracht van de jeugd die zich door niets en niemand laat tegenhouden? ‘Do or die’, zegt de 15-jarige Fouad uit Afghanistan halverwege de documentaire. Eén ding staat vast: de kijker zal niet de zaal met droge ogen verlaten.”

Sprekers

Petra StienenEerste Kamerlid D66
Jasper Van Dijk Tweede Kamerlid SP
Eefje BlankevoortRegisseur Shadow Game
Mohammed Al Khalefahoofdpersoon Shadow Game
Bahram SadeghiModerator