TV NL EN

De Balie Kijkt: The Cave

Bekijk trailer

Regisseur Feras Fayyad keert terug naar zijn thuisland Syrië om een toegewijd team van vrouwelijke dokters te volgen die onvermoeibaar gewonden verzorgen in een ondergronds ziekenhuis. Samen met Artsen Zonder Grenzen gaan we vanavond in op het zware werk van artsen in conflictgebieden.

De voor een Oscar genomineerde regisseur Feras Fayyad (Last Men in Aleppo) keert terug naar zijn thuisland Syrië om een toegewijd team van vrouwelijke dokters te volgen die onvermoeibaar gewonden verzorgen in een ondergronds ziekenhuis. Tijdens deze Balie-special zullen wij samen met medewerkers van Artsen Zonder Grenzen nader ingaan op het zware werk van coördinatoren, artsen en verpleegkundigen in conflictgebieden.

Het ziekenhuis, dat bekendstaat als ‘de grot’, biedt hoop en veiligheid aan de belegerde burgers. Aan het hoofd staat de jonge kinderarts Amani, die samen met haar collega’s Samaher en dokter Alaa zij aan zij werkt met mannelijke collega’s – een situatie die ondenkbaar is in de bovengrondse, onderdrukkende patriarchale wereld. De vrouwen hebben te maken met dagelijkse bombardementen, een chronisch tekort aan medicijnen en voedsel en de voortdurende dreiging van chemische aanvallen. The Cave is een aangrijpende documentaire over moed, veerkracht en vrouwelijke solidariteit.

Over de sprekers:

Karline Kleijer is noodhulpcoördinator bij Artsen zonder Grenzen. Als hoofd van het noodhulpteam is Karline Kleijer verantwoordelijk voor het aansturen van de meest gevoelige missies van Artsen zonder Grenzen, op plekken waar de nood het allerhoogste is. Bijvoorbeeld in Syrië, waar sinds 2011 een burgeroorlog woedt. Maar ook in landen als Jemen, Venezuela en bij de bestrijding van ebola in Congo. Karline is van oorsprong maritiem officier en werkt sinds 2001 voor Artsen zonder Grenzen.

Ronald Kremer is verpleegkundige en gezondheidsadviseur bij Artsen zonder Grenzen en weet als geen ander hoe het is om als medicus in conflictgebieden te werken. Zo werkte hij in 2014 in een ebolakliniek in Sierra Leone tijdens de enorme ebola-uitbraak in West-Afrika, waarbij meer dan 11.000 mensen overleden. Elke dag hees hij zich in een isolatiepak om niet zelf besmet te raken; werk met gevaar voor eigen leven. De afgelopen jaren werkte hij ook in Jemen, Libië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Myanmar en in Nepal na de aardbeving van 2015.

Speakers

Ronald KremerVerpleegkundige en Gezondheidsadviseur Artsen zonder Grenzen.
Karline KleijerNoodhulpcoördinator Artsen zonder Grenzen Grenzen in Syrie
Parwin MirrahimyProgrammamaker en moderator