TV NL EN

De Balie kijkt
The Good Terrorist

Bekijk trailer

We kijken de film The Good Terrorist. Na de vertoning van de film vindt er een nagesprek plaats met onder andere Hoessein van Stichting Achterblijvers, waar hij het verhaal van zijn kinderen in het kalifaat deelt met de zaal. Samen met Hoessein wordt er in gegaan op de centrale vraag in de film: is deradicalisering überhaupt mogelijk?

In The Good Terrorist onderzoekt gerenommeerd documentairemaker Robert Oey (De Leugen, De Missie) de wereld van het moslimterrorisme en de ambigue houding van het Westen tegenover ‘homegrown terrorism’. Jason Walters en Nouredine El Fahtni zijn als jonge jongens lid van de Nederlandse Hofstadgroep. Inmiddels zijn ze ex-terrorist; de een waarschuwt tegen radicalisering, de ander herdoopt tot familieman. Is er zoiets als een goede terrorist?

Na de vertoning van de film gaan wij in gesprek met Hoessein en Fatima Ezzarhouni, beiden ouders van een Syriëstrijder. Hoessein richtte Stichting Achterblijvers op, Fatima staat op de lijst van CD&V in Antwerpen. Beiden willen zich inzetten voor meer verdraagzaamheid in de samenleving. Regisseur Robert Oey neemt tevens deel aan dit panelgesprek.

Na de val van Islamitische Staat (IS) zitten meer dan honderd Nederlandse Syriëgangers vast in Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen en gevangenissen. Volgens de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gaat het om 40 volwassenen en 65 kinderen. De regering wil deze mensen niet terughalen naar Nederland en heeft in sommige gevallen het Nederlanderschap ingetrokken.

Over de sprekers:

Sinds zijn dochter radicaliseerde en zijn zoon in Syrië sneuvelde, wil Hoessein jongeren ervan weerhouden ‘over te lopen’. Daarom vertelt hij overal zijn verhaal en heeft hij samen met de ouders van Nederlandse Syriëgangers stichting Achterblijvers opgericht. Ze willen de Nederlandse staat overtuigen om hun kinderen en kleinkinderen terug te halen uit Syrië.

Fatima Ezzarhouni denkt dat haar zoon in Syrië overleden is. Haar kleinkind zit nog altijd bij de moeder, vermoedelijk in Idlib. Ezzarhouni probeert al jaren om het kind een veilige toekomst in haar thuisland België te geven, maar zonder veel succes.

Robert Oey is maker van, onder andere, de documentaires De leugen, Gesneuveld en De missie. Ook werkt hij als producent bij Topkapi films.

De producent van The Good Terrorist (release 27 juni) heeft in verband met de persoonlijke veiligheid van hoofdpersoon Jason W. het besluit moeten nemen om hem onherkenbaar te maken in de film. 

Speakers

HoesseinStichting Achterblijvers en vader Syriërgangers
Robert OeyFilmmaker
Fatima EzzarhouniMoeder van Syrië-strijder en gemeenteraadslid CD&V in Antwerpen
Parwin MirrahimyProgrammamaker en moderator