TV NL EN

De Balie kijkt:
The Last Male on Earth

Bekijk trailer

Documentaire over de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn ter wereld. Speciale vertoning met Q&A met regisseur Floor van der Meulen, neushoornexpert Christiaan van der Hoeven en Animal Studies docent Maarten Reesink.

De Balie kijkt: The Last Male on Earth

Even was hij wereldnieuws: Sudan, de allerlaatste noordelijke witte neushoorn op aarde overleed maart 2018 in Kenia. Hij was dan wel de allerlaatste, maar alleen was hij zeker niet. Dat blijkt uit de laatste jaren op aarde van dit bijzondere dier.

Verzorgers ontfermen zich dag en nacht over hem, hij had gewapende bodyguards, toeristen komen van over de hele wereld langs om een glimp op te vangen en vele journalisten vertellen zijn verhaal. Ondertussen werken wetenschappers, tot op de dag van vandaag, aan innovatieve technieken om de soort alsnog terug op aarde te zetten. Al deze mensen komen langs in The Last Male on Earth, terwijl de dagen aftellen naar het onvermijdelijke einde van deze majestueuze neushoorn.

Tijdens deze special gaan we na afloop van de film in gesprek met regisseur Floor van der Meulen en neushoorn-expert Christiaan van der Hoeven over de huidige uitstervingsgolf, de rol van de mens daarin, en of we het tij nog kunnen keren.

Over de sprekers:

Floor van der Meulen is een Nederlandse filmmaker en studeerde film aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In 2014 maakte ze haar internationale debuut als documentaire filmmaker met Paradijsbestormers. Een jaar later maakte ze haar internationaal gelauwerde documentaire 9 Days – From My Window In Aleppo die over de hele wereld op filmfestivals vertoond werd en in 2016 de European Film Award voor beste korte film won. In datzelfde jaar maakte ze ook haar fictiedebuut met In Vrijheid en bracht ze een vervolgverhaal uit over het leven in Aleppo: Greetings from Aleppo.

Christiaan van der Hoeven studeerde biologie aan de Universiteit van Utrecht, gevolgd door de promotieonderzoek in Wildlife Management aan de Wageningen Universiteit.  Sinds 2011 is hij werkzaam als Advisor Ecological Networks & Species Conservation bij het WNF.

Maarten Reesink is werkzaam bij de afdeling Media en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam, waar hij college geeft over Animal Studies. Voorts is hij betrokken bij Future Planet Studies, een BA-opleiding aan de UvA die draait om actuele vraagstukken op het snijvlak van mens en natuur.

Speakers

Christiaan van der HoevenBioloog en Specialist Wildlife Crime (Foto: Fred Ernst)
Maarten ReesinkDocent Animal Studies
Emily RhodesProgrammamaker en moderator