TV NL EN

De Balie Kijkt: The Rape of Recy Taylor

De Balie Kijkt: The Rape of Recy Taylor

In het kader van Black Achievement Month kijken we twee films over zwarte helden, en nodigen we veelgeprezen schrijver Taiye Selasi uit voor een lezing – op 16 oktober. Tijdens dit programma kijken we The Rape of Recy Taylor en volgt er een nagesprek via Skype met de regisseur en producent Nancy Buirski. Op 23 oktober kijken we Maya Angelou: And Still I Rise

Recy Taylor, een 24-jarige zwarte moeder en deelpachter, werd in 1944 verkracht door zes witte jongens in Alabama. Normaal gesproken durfden vrouwen in het zuiden van Amerika niet voor zichzelf op te komen. Niet Recy Taylor, die d apper haar verkrachters identificeerde. De NAACP stuurde haar hoofdverkrachtingsonderzoekster Rosa Parks, die steun verzamelde en een ongekende verontwaardiging teweegbracht voor gerechtigheid. Deze film onthult een erfenis van fysiek misbruik van zwarte vrouwen en onthult de innige rol van Rosa Parks in het verhaal van Recy Taylor. Een poging tot verkrachting tegen Parks was inspiratie voor haar voortdurende inspanningen om gerechtigheid te vinden voor talloze vrouwen zoals Taylor. De busboycot in 1955 was een eindresultaat, geen begin.

Black Achievement Month

De hele maand oktober staat in het teken van zwart talent en de erkenning van zwarte helden. Door heel Nederland: veel kunst en cultuur, maar ook wetenschap, gezondheidszorg en architectuur. Aandacht gaat uit naar zwart bewustzijn en prestaties. Het publiek wordt in aanraking gebracht met de gehele ‘zwarte’ geschiedenis, niet enkel de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel, slavernij en nalatenschap, maar vooral ook gebeurtenissen hiervoor en hierna.