TV NL EN

De Balie kijkt: What You Gonna Do When The World’s On Fire?

Bekijk trailer

De nieuwste documentaire van Roberto Minervini duikt in het dagelijkse leven van zwarte Amerikanen die vechten voor gerechtigheid in de zomer van 2017.

De Balie kijkt: What You Gonna Do When The World’s On Fire?

In de zomer van 2016 werd in de Amerikaanse staat Louisiana  de zwarte cd-verkoper Alton Sterling doodgeschoten door twee witte politieagenten. Toen zij niet werden vervolgd, ontstond er een storm van protest onder leiding van de New Black Panther Party – de opvolger van de in de beweging die in de jaren zestig was opgericht en streed voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

In What You Gonna Do When the World’s on Fire? volgt de Italiaanse filmmaker Roberto Minervini de protesten onder leiding van de onverschrokken Krystal Muhammad. De acties worden doorsneden met beelden van Judy Hill, een afgekickte zangeres die een bar runt in New Orleans, en de gesprekken tussen de broers Ronaldo en Titus en hun moeder, die als een leeuw vecht voor een betere toekomst voor haar kinderen.

De in prachtig zwart-wit geschoten documentaire was opgenomen in de Gouden Leeuw-competitie van het afgelopen festival van Venetië, en won prijzen in Londen, Wenen en Mar del Plata.

Tijdens deze speciale vertoning gaan we, aan de hand van de film, in gesprek met schrijver Kiza Magendane over de relatie tussen het Amerikaanse en het Nederlandse racismedebat. Zo constateert hij in een drietal stukken over dit onderwerp in OneWorld uit 2016, dat er vanuit Nederland een hyperfocus bestaat op wat er gebeurt in de Verenigde Staten. Volgens hem wordt het Amerikaanse discours hier veelal klakkeloos overgenomen en is er een nieuw discours nodig. Hoe kijkt hij hier nu naar? Op welke manieren moeten we dit nieuwe discours vormgeven? En hoe kijkt hij, vanuit een Nederlandse context, naar deze film?

Over de spreker:

Kiza Magendane (1992) is een Amsterdamse schrijver en beleidsondernemer met Congolese roots. Zijn werk focust op migratie, politiek, identiteit en de relatie tussen Afrika en de wereld. Hij is columnist voor De Kanttekening en levert regelmatig bijdragen aan De Groene Amsterdammer en NRC. Ook publiceerde hij in 2016 een drieluik over de Amerikanisering van het Nederlandse racismedebat. Momenteel werkt hij aan zijn eerste boek over de Nederlander.

Speakers

Kiza MagendaneSchrijver en beleidsondernemer
Emily RhodesProgrammamaker