TV NL EN

DeBalie@Rialto: Honeyland

Veelbekroonde mix van drama en documentaire over de Noord-Macedonische Hatidze Moeratova, de laatste vrouwelijke honingjager van Europa. Met voorgesprek. Locatie: Rialto, Ceintuurbaan 338.

Let op! Locatie: Rialto, Ceintuurbaan 338, 1072 GN Amsterdam. De ticketverkoop  is extern, haal hier je kaarten!

Al jaren is bekend dat het slecht gaat met de bijen. Wereldwijd wordt meer dan 40 procent van de bijensoorten met uitsterven bedreigd. Dit heeft desastreuze consequenties voor onze landbouw en ecosystemen.

In de veelbekroonde documentaire Honeyland volgden filmmakers drie jaar lang Hatidze Moeratova, de laatste vrouwelijke honingjager van Europa. Haar zoektochten naar wilde bijenvolken voeren haar langs steile berghellingen in Noord-Macedonië, waar de bijen zich tussen de rotsen ophouden. Ze zorgt goed voor haar bijen, geheel volgens de oude tradities. Een van de belangrijkste stelregels is dat ze nooit meer dan de helft van de honing meeneemt. De andere helft is voor de bijen.

Voor aanvang van de film bespreekt programmamaker Luuk Ex het bijenprobleem met o.a. ‘bijenkoningin’ en imker Sonne Copijn, die middels cursussen en activisme de dieperliggende problemen waar de bijen mee kampen blootlegt. Kunnen de bijen nog gered worden?

Ook krijgt u ter inleiding het Bijenlied te horen van kleinkunstenaar Cato Fluitsma.

Speakers

Sonne CopijnImker, trainer, verteller en bestuurder van de Bee Foundation
Cato FluitsmaKleinkunstenaar
Luuk ExModerator
Emily RhodesDe Balie-programmamaker