TV NL EN

Donbass

Bekijk trailer

Winnaar Beste Regie in Cannes, Un Certain Regard 2018. Regisseur Sergei Loznitsa geeft een ‘praktische handleiding’ tot de hel die Donbass heet.

DONBASS

Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid gepromoveerd en haat tot liefde verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Hoe overleef ik DonbassRegisseur Sergei Loznitsa geeft een ‘praktische handleiding’ voor de hel.

Donbass speelt zich af in een regio in het oosten van de Oekraïne, waar diverse criminele bendes de dienst uitmaken. Zij voeren oorlog met elkaar, met het Oekraïense leger en met Russische troepen. De oorlog die wordt uitgevochten tegelijk en naast het gewapende conflict tussen Rusland en Oekraïne, gaat gepaard met roofovervallen en treft vooral de burgerbevolking. Overal heerst chaos en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news?

Met acteurs en inwoners van de regio herschept Loznitsa filmpjes die rondgaan op social media om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. Zijn episodische fictionalisering, die hem de prijs voor Beste Regie opleverde in Cannes-programma Un Certain Regard, benadrukt het groteske van situaties die vreemd en verontrustend zijn. Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie.

‘A brilliant formalist, Loznitsa likes to turn his camera on crowds in motion, turning each sequence into a collective indictment.’ – LA Times

‘Een aangrijpend theater van wreedheid en leugens’ – ★ ★ ★ ★ NRC

‘Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons zijn maatschappij in verval’ – Het Parool

‘Je begrijpt meteen waarom Loznitsa in Cannes in de Un Certain Regard-selectie de prijs voor Beste Regie kreeg’ – de Filmkrant