TV NL EN

Ganz: How I Lost My Beetle

Bekijk trailer

Het bijzondere verhaal van Josef Ganz, de Joodse ingenieur achter Hitlers geliefde Volkswagen Kever die verbannen door de nazi’s roemloos stierf in Australië. Zijn biograaf en familieleden proberen zijn nalatenschap bekend te maken en letterlijk weer op de weg te krijgen.

Ganz: How I Lost My Beetle

Josef Ganz (1898-1967) was autogek, een briljant ingenieur, een messcherpe autojournalist en niet bang om technische grenzen te overschrijden. Hij verraste Duitsland toen hij in 1932 in een revolutionaire kleine auto verscheen. Het was zijn droom: een lichte en wendbare auto die iedereen zich kan permitteren. Hitler, net aan de macht, deelde zijn droom. Maar toen Hitlers macht toenam en zijn ware fascistische aard aan het licht kwam, moest Ganz vluchten om zijn leven te redden.

De Volkswagen Kever, gebaseerd op het door Ganz al begin jaren ’30 beschreven concept, werd een van de meest populaire en succesvolle auto’s in de geschiedenis. Ganz stierf uiteindelijk in ballingschap, duizenden kilometers van zijn vaderland en door bijna iedereen vergeten. Dit is het verhaal van de man wiens ontwerpen en ideeën leidden tot de uitvinding van de Volkswagen Kever, maar die uiteindelijk alles kwijtraakte. In de film brengen Ganz’ familie en bewonderaars zijn verloren erfgoed weer tot leven.