TV NL EN

De Balie Special:
Heb Je Kinderen?

Bekijk trailer

“Ik heb altijd gedacht dat als ik tegen de 50 zou lopen, het grootste leed over kinderloosheid wel geleden zou zijn en ook het verlangen wel weg zou zijn. Maar niets is minder waar”, vertelt filmmaker Inés ten Berge (49) over het startpunt van haar documentaire Heb je kinderen?. “De wens om een kind te krijgen blijft, en zelfs mijn twijfels of ik er wel alles aan heb gedaan.”

Hoe accepteer je dat je geen kinderen kunt krijgen in een wereld waarin alles medisch-technisch mogelijk lijkt? Het is de centrale vraag in de film, eenmalig te zien in De Balie op vrijdag 6 december.

“Ik ga kijken of er klinieken zijn die je willen behandelen. Ik wil dat ook jouw verhaal goed afloopt.” Het is een spannend moment in de documentaire als de Finse arts die Inés bezoekt haar nieuwe hoop biedt. In zijn fertiliteitskliniek is de leeftijdsgrens 47 jaar. Maar onder zijn collega’s in Europa zal er zeker een zijn die ook oudere vrouwen behandelt, mét een niet-anonieme donor, een voorwaarde van Inés. Krijgt ze hier nog een laatste kans om moeder te worden? En zal ze daar gebruik van maken?

Heb je kinderen? is een heel persoonlijke zoektocht. Inés vertelt over haar sterke kinderwens, haar eerdere vruchtbaarheidsbehandelingen en hoe die op niets zijn uitgelopen. Ze praat met anderen over hun lot, hun keuzes, hun dillema’s en het verdriet dat ongewenste kinderloosheid heet.

 

Over de sprekers:

Inés ten Berge (49) is journalist, radio en televisiemaker bij KRO-NCRV. Ten Berge maakt sinds 2006 voor Kruispunt lange reportages met maatschappelijke thema’s.

Wilma Deurloo (71) is schrijfster van het boek Ik zou een leuke oma zijn, met verhalen van kinderloze vrouwen in de oma leeftijd. Deurloo, zelf kinderloos, begeleidde als rouwtherapeute jarenlang mensen die ongewild kinderloos zijn.

Fulco van der Veen is emeritus hoogleraar voortplantingsgeneeskunde in het Academische Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam. Volgens hem is veroudering één van de grootste medische risico’s voor vrouwen die zwanger willen worden. Wat veel mensen niet weten is dat vruchtbaarheid bij vrouwen na hun 35e schrikbarend snel daalt.

Larissa Pans is journalist en historicus. Zij is opiniemedewerker bij Blendle en schrijft voor kranten en tijdschriften. Ze schreef een boek over late moeders, Onbeperkt vruchtbaar. Het is een zoektocht naar de uiterste houdbaarheidsdatum van het moederschap en kwam in 2018 uit.

Speakers

Inés ten BergeProgrammamaker en regisseur KRO-NCRV
Wilma DeurlooSchrijfster van het boek ‘Ik zou een leuke oma zijn’
Fulco van der VeenEmeritus hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde
Larissa PansModerator en schrijver
Parwin MirrahimyProgrammamaker