TV NL EN

Honeyland

Bekijk trailer

Veelbekroonde mix van drama en documentaire waarin de filmmakers drie jaar lang Hatidze Moeratova volgden, de laatste vrouwelijke honingjager van Europa.

In de veelbekroonde documentaire Honeyland volgden filmmakers drie jaar lang Hatidze Moeratova, de laatste vrouwelijke honingjager van Europa. Haar zoektochten naar wilde bijenvolken voeren haar langs steile berghellingen in Noord-Macedonië, waar de bijen zich tussen de rotsen ophouden.

Ze zorgt goed voor haar bijen, geheel volgens de oude tradities. Een van de belangrijkste stelregels is dat ze nooit meer dan de helft van de honing meeneemt. De andere helft is voor de bijen. Samen met haar bedlegerige moeder woont Hatidze in een klein stenen huisje, zonder stromend water en elektriciteit. Vanaf daar is het vier uur gaans naar de markt waar zij haar zuivere en heerlijke honing verkoopt.

Op een dag arriveert er een nogal luidruchtige familie in een caravan. De ruwe wijze waarop de vader met zijn zeven kinderen en zijn vee omgaat, staat in schril contract met de liefdevolle wijze waarop Hatidze haar bijen behandelt. De vader ziet wel brood in de honinghandel.