TV NL EN

Living the Light – Robby Müller

De Nederlandse cameraman Robby Müller (1940-2018) was een van de weinige mensen ter wereld die weet hoe je de zon bespeelt. Met zijn baanbrekende camerawerk en zijn vindingrijke, vernieuwende belichtingsmethodes heeft Müller generaties van cameraregisseurs geïnspireerd.

 

Voor haar bijzondere filmessay Living the Light – Robby Müller kreeg regisseur en director of photography Claire Pijman toegang tot duizenden Hi8 videodagboeken, foto’s en polaroids die Müller maakte tijdens het werken aan een van de ruim zeventig speelfilms die hij in zijn loopbaan heeft gedraaid; vaak in samenwerking met zielsverwanten als Wim Wenders, Jim Jarmusch en Lars von Trier.

Robby

De film verweeft deze beelden met fragmenten uit zijn oeuvre tot een vloeiend geheel. Duidelijk wordt dat het leven, werk en kunst elkaar altijd hebben bezield en geïnspireerd. Een ononderbroken stroom van gevoelige beelden die demonstreren hoe je de wereld het beste door een camera laat zien. Met zijn baanbrekende camerawerk en zijn vernieuwende belichtingsmethodes heeft Robby Müller generaties van cameraregisseurs aangemoedigd om hun eigen manier van kijken te ontdekken.

Robby Müller heeft generaties van cameraregisseurs aangemoedigd om hun eigen manier van kijken te ontdekken.