“Ik had de pisnicht ook poot of flikker kunnen noemen. Dat is geen scheldwoord, maar gewoon Amsterdams” – Youp van ’t Hek
Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Documentairemaker Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven. Soms als grapje, soms als scheldwoord en vaak als iets er tussenin. Is dit normaal taalgebruik of een vorm van homofobie?
In Pisnicht: The Movie (VPRO) onderzoekt Nicolaas hoe tolerant Nederland is op het gebied van homoseksualiteit en wat de impact is van ‘homograppen’ op (jonge) homo’s. Aanleiding voor deze persoonlijke documentaire is de discussie die ontstond nadat Youp van ’t Hek het woord ‘pisnicht’ gebruikte in zijn show en NRC-column en de homograppen die werden gemaakt in Veronica Inside. De zoektocht van Nicolaas Veul bracht hem in voetbalkleedkamers waar het woord homo veel wordt gebruikt en scholen waar #nohomo de laatste trend is op social media. Homo’s uit alle uithoeken van het land komen aan het woord en Nicolaas reflecteert met zijn vader op zijn eigen opgroeien. Ook gaat hij in gesprek met Matthew Todd, schrijver van het boek Straight Jacket, over wat het betekent om als kind al als ‘anders’, ‘minder’ of ‘vies’ bestempeld te worden.
Sprekers:
Nicolaas Veul is VPRO-programmamaker van onder andere #followme, Nicolaas op oorlogspad, De Westerlingen, Super Stream Me, Oudtopia en Een man weet niet wat hij mist. Daarnaast schrijft hij columns voor de VPRO waarin hij vorig jaar het debat aanging met Youp van ’t Hek over het gebruik van de term ‘pisnicht’.
Gazi Duran is een art director en bestuurslid van Maruf, een internationaal platform van queer moslims. Hij groeide op in een Turks gezin en kwam uit de kast als homoseksueel op z’n vijftiende. Sindsdien doorbrak hij met volledige steun van zijn ouders vele taboes. Gazi pleit voor veilige omgevingen voor LHBTI-personen van kleur. Hij stond in 2018 vermeld als een van de 50 gamechangers in diversiteit uit de marketing en communicatie branche.
Cobie Groenendijk is psychiater, psychoanalytisch psychotherapeut en mede-oprichter van het platform LHBT & psychiatrie in de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Zij weet uit eigen ervaring, opgegroeid in de biblebelt, hoe wegkijken van, stigmatisatie en uitsluiting van LHBT’s voelt. Hoewel het de meeste LHBT’s goed gaat, kampen veel ook met psychische klachten. Ze zet zich daarom in voor verbetering van hun psychotherapeutische zorg.
Sprekers:
Nicolaas Veul is VPRO-programmamaker van onder andere #followme, Nicolaas op oorlogspad, Super Stream Me, Oudtopia en Een man weet niet wat hij mist. Daarnaast schrijft hij columns voor de VPRO waarin hij vorig jaar het debat aanging met Youp van ’t Hek over het gebruik van de term ‘pisnicht’.
Gazi Duran is een art director en bestuurslid van Maruf, een internationaal platform van queer moslims. Hij groeide op in een Turks gezin en kwam uit de kast als homoseksueel op z’n vijftiende. Sindsdien doorbrak hij met volledige steun van zijn ouders vele taboes. Gazi organiseerde gayfeesten en zette een besloten platform op voor queer jongeren in Amersfoort. Hij won voor zijn inzet in 2017 de Derk Koetje Award.
Speakers
Elke keer als er met ‘homo’ werd gescholden, kroop ik dieper in de kast.”
– Nicolaas Veul