TV NL EN

Poolse identiteit

Dit multimediale project verteld over verschillende generaties Polen. Een film en foto’s uit het schilderachtige Siberië geven een beeld van zes generaties die zijn geworteld in Siberië, maar toch de Poolse taal koesteren.

Poolse Identiteit

Dit multimediale project vertelt over verschillende generaties Polen. Een film en foto’s uit het schilderachtige Siberië geven een beeld van zes generaties die zijn geworteld in Siberië, maar toch de Poolse taal koesteren.

Het barre Siberië, de nakomelingen van de bannelingen, het verre land contra het moderne Amsterdam. Wat kenmerkt de Polen, die generaties lang de Poolse cultuur, taal hun liefde en hartstocht voor Polen hebben onderhouden? Waarom spreken ze nog steeds Pools, hoewel ze in Siberië zijn geboren? Wat voor invloed heeft de botsing van de cultuur van het Westen met de cultuur van het Oosten op het behoud van de Poolse identiteit? Waarom is zo belangrijk om Pools, hun oorspronkelijke moedertaal, te behouden?

Twee jaar geleden startte dit project. Het begon met een treinreis naar Siberië. De verre reis moest ons enigszins een idee geven van de afstand die de Poolse bannelingen onder onmenselijke omstandigheid hebben afgelegd. In Irkoetsk hebben wij nakomelingen van de Poolse bannelingen geïnterviewd. Zo konden wij ons een beeld vormen van datgene wat zij nog van Polen in hun hart hebben kunnen meenemen. Het zijn mensen die nog steeds Pools spreken en zich Pool voelen. Maar hun thuis is Siberië.

Hoe zit hun hedendaagse Siberië eruit? Dat willen wij u laten zien. En een antwoord geven over het behoud van de Poolse identiteit.

Meer informatie: www.poolsemedia.com

Speakers

Ewa ŻyźniewskaSpreker
Ewa StasinowskaModerator