TV NL EN

RBG

Bekijk trailer

Genomineerd voor een Oscar! Documentaire over Ruth Bader Ginsburg, de 85-jarige rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof die uitgroeide tot popcultureel icoon.

De Oscar-genomineerde documentaire over RBG, Ruth Bader Ginsburg, de 85-jarige rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof die uitgroeide tot feministisch rolmodel en pop icoon. Ginsburg is voor veel Amerikanen niets minder dan een superheld.

Als je een 85-jarige rechter bent en er lopen jongeren in t-shirts met je gezicht erop, dan heb je iets goed gedaan. Ruth Bader Ginsburg groeide in Brooklyn op als kind uit een Joods migrantengezin en schopte het tot het Amerikaanse Hooggerechtshof. Mede door haar onvermoeibare strijd voor gelijke rechten voor vrouwen verdiende ze de bijnaam Notorious R.B.G., als de Notorious B.I.G. van de juridische wereld. RBG schetst niet alleen haar opmerkelijke leven en liefde (achter deze sterke vrouw stond een even sterke man die haar altijd steunde), maar laat ook zien dat het verhaal nog niet is afgelopen. Bader Ginsburg traint wekelijks in de sportschool, uit stevige kritiek op Trump en maakt met haar energieke optreden steeds weer duidelijk dat ze haar laatste klap met de hamer nog niet heeft gegeven.

“RBG is een kundige en verzorgde ­biografie annex geschiedenisles, maar verwordt gaandeweg tot vlammend pleidooi voor het bewaken van verworven vrijheden waarvoor een leven lang is gevochten.” – de Volkskrant