TV NL EN

Techdenkers: After Yang (Film + Talk)

Programmamaker
Jelle Baars
Regisseur
Kogonada
Speeltijd
01u 36m
Land
VS
Taal film
Engels
Ondertitels
NL
Taal gesprek
Nederlands
In deze Techdenkers kijken we de prachtige film After Yang, en spreekt Jelle Baars met toekomstverkenner Christiaan Fruneaux over de filosofische vragen die ons in de toekomst mogelijk te wachten staan. We volgen een gezin dat voor de geadopteerde dochter een android heeft gekocht als broer. De android gaat stuk waardoor de dochter door een rouwproces gaat waar de ouders (onder meer Colin Farrell) geen raad mee weten; de android was immers toch niet-levend?

De film laat ons een toekomstbeeld zien waarin kunstmatige intelligentie en biotechnologie zich zover hebben ontwikkeld dat levensechte androids (in de film: Technosapiens) als volwaardige gezinsleden in onze families meedraaien en ook gekloonde mensen in de samenleving participeren. Het toont een wereld waarin de technologie zo geavanceerd is dat het sociale, maatschappelijke en familierelaties fundamenteel wijzigt maar het ‘morele’ of ‘ethische’ kompas van de mensen nog niet zo ver is, een wereld die veel lijkt op de onze en misschien helemaal niet zo ver weg is als we zouden denken.

Wat betekent menszijn wanneer er mensachtige technologie bestaat? Hoe verhouden we ons als mens tegen niet-menselijke wezens? Wanneer spreken we van leven, en wanneer is een leven iets waard?  

Met dit soort vragen kan je bij uitstek terecht bij Christiaan Fruneaux. Hij is mede-oprichter van Studio Monnik, dat geloofwaardige toekomstscenario’s maakt op basis van historische trends. Onder de naam De Chrononauten publiceren zij daarnaast een wekelijkse nieuwsbrief met de titel De atlas van het lange nu. Hierin duiden ze onze snel veranderende wereld vanuit het perspectief van de langetermijndenker.

Sprekers

Christiaan Fruneaux Mede-oprichter De Chrononauten & Studio Monnik