TV NL EN

Vrijdenkersfestival: The Hong Konger

Bekijk trailer

Tegen de macht

Regisseur
Ron Holwerda
Speeltijd
73′
Land
USA, Hong Kong, UK
Taal
Eng
In samenwerking met

English below

Persvrijheid in Hongkong staat steeds verder onder druk, zeker na het invoeren van de National Security Law in 2020. Sindsdien zijn er mensen opgepakt die actie voerden tegen het regime en voelen Hongkongers zich over de hele wereld niet meer veilig om hun kritiek te uiten. 

In The Hong Konger maken we kennis met Jimmy Lai, een mediatycoon en voorvechter van de Hongkongse beweging tegen de Chinese Communistische Partij. Toen de vrijheden van Hongkong in het geding kwamen, begon Jimmy Lai zich ferm in te zetten tegen de CCP. Lai, die Next Media en de fameuze pro-democratische krant Apple Media heeft opgezet in reactie op het autoritaire regime, werd in December 2020 opgepakt door de CCP en zit sindsdien vast. In The Hong Konger zien we de strijd die hij voert, ook vanuit zijn gevangenschap, voor een vrij en democratisch Hongkong.

Na de filmvertoning gaan we in gesprek met Samuel Chu, directeur van The Campaign for Hong Kong, Europarlementariër Thijs Reuten, en Lokman Tsui, onderzoeker aan de Universiteit van Toronto over persvrijheid in Hongkong. Wat kan het westen doen om democratie in Hongkong te beschermen?

Lees meer over de sprekers

Samuel Chu is een Hongkongs-Amerikaanse activist en directeur van The Campaign for Hong Kong, een organisatie die actie voert voor Amerikaans beleid dat de strijd voor mensenrechten en democratie in Hongkong ondersteunt. Door zijn buitenlandse activisme is Chu de eerste niet inwonende Hongkonger die vervolgt werd onder de National Security Law.

Thijs Reuten was lange tijd bestuurder in Amsterdam Oost en gemeenteraadslid in Amsterdam. Sinds 2021 zet hij zich als PvdA-Europarlementariër in voor mensenrechten, de rechtsstaat en de Europese waardengemeenschap. Ook is hij lid van de Commissie Foreign Affairs and Civil Liberties van het Europees Parlement.

Lokman Tsui is een wetenschapper die onderzoek doet naar vrijheid van meningsuiting en een Fellow bij het Citizen Lab aan de Universiteit van Toronto. Lokman was eerder een assistent-professor aan de School of Journalism aan de Chinese Universiteit van Hong Kong, Google’s Head of Free Expression voor Azië en de Stille Oceaan, en een Faculty Associate aan het Berkman Klein Center for Internet & Society van Harvard. Momenteel schrijft hij een boek, een persoonlijke geschiedenis van autoritarisme, over de vrijheid om onszelf te zijn.


In The Hong Konger, we meet Jimmy Lai, a media tycoon and member of the Hong Kong movement against the Chinese Communist Party. After the film screening, we will talk to Samuel Chu, director of The Campaign for Hong Kong, and member of the european parliament Thijs Reuten about press freedom in Hong Kong. What can the west do to protect democracy in Hong Kong?


Vrijdenkersfestival: Tegen de macht

In De Balie is en blijft het woord het wapen. We maken drie dagen lang programma’s over en met vrijheidsstrijders en dissidenten. Kunst, discussie en verhalen met nationale en internationale journalisten en vrijdenkers die zich verzetten tegen een totalitair regime. Is Amsterdam nog altijd een veilig toevluchtsoord voor dissidenten en andersdenkenden? Wat betekent het om tegen de stroom in te zwemmen, en hoe hou je dat vol? 

Vrijdenkersfestival is in samenwerking met Gemeente Amsterdam in het kader van 750 jaar Amsterdam.

Sprekers

Samuel ChuDirecteur van The Campaign for Hong Kong
Thijs ReutenPvdA-Europarlementariër mensenrechten
Lokman TsuiScholar who researches freedom of speech and a Fellow with the Citizen Lab at the University of Toronto