TV NL EN

WCA: Roundtable Diversiteit & Inclusiviteit

Drie bi-culturele filmmakers met roots in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, Tessa Boerman, Hesdy Lonwijk en Itandehui Jansen en Hoofd Nieuw Screen NL bij het Filmfonds, Dorien van de Pas, gaan in gesprek over diversiteit en inclusiviteit in het Nederlandse filmlandschap. Met een inleiding door scenarist en filmmaker Amira Duynhouwer.

This program will be in Dutch.

Roundtable Diversiteit & Inclusiviteit

Drie bi-culturele filmmakers met roots in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, Tessa Boerman, Hesdy Lonwijk en Itandehui Jansen en Hoofd Nieuw Screen NL bij het Filmfonds, Dorien van de Pas, gaan in gesprek over diversiteit en inclusiviteit in het Nederlandse filmlandschap en delen hun professionele en persoonlijke ervaringen. Met een inleiding door scenarist en filmmaker Amira Duynhouwer.

Over de sprekers:

Tessa Boerman is een onafhankelijke documentairemaker (A Knock out, Puck en het Raadsel van de codes, Zwart Belicht), programmeur en cultureel adviseur. Haar werk richt zich op kwesties rondom representatie, diversiteit en inclusie. Voor het International Film Festival Rotterdam (IFFR) in 2017 was zij curator van het Black Rebels programma, gericht op internationale films over, en meestal door, zwarte mensen. Met het Dutch Directors Guild komt zij op voor meer culturele diversiteit en inclusiviteit in de Nederlandse film- en tv-industrie. Haar film ZWART BELICHT onthult op pijnlijke wijze de lange geschiedenis van exclusie: zelfs dat wat bedoeld was om te tonen bleef eeuwenlang ongezien.

Hesdy Lonwijk is een Nederlandse filmmaker van televisieseries, films en reclames. Hij verwierf bekendheid dankzij de televisiefilm Johnny Bingo (2009) en ook als regisseur van verschillende afleveringen van de populaire televisieserie Feuten. Lonwijk studeerde in 2007 af aan de Filmacademie van Amsterdam met zijn film Color me Bad, waarmee hij de prijs voor Best Graduation Film van dat jaar won.

Dr. Itandehui Jansen studeerde film regie (MFA) aan de Filmacademie van Amsterdam en behaalde haar PhD aan de Academy of Creative and Performing Arts aan de Universiteit Leiden. Als filmmaker en onderzoeker is Dr. Itandehui Jansen geïnteresseerd in de inter-relatie tussen fictie en documentaire en de synergie tussen film theorie en praktijk. Haar eigen films zijn op verschillende filmfestivals vertoond, zoals het International Documentary Film Festival and het Morelia International Film Festival. Haar meest recente film Tempo de Lluvia (In Times of Rain) wordt vóór de Roundtable diversiteit & inclusiviteit in De Balie vertoont in het kader van World Cinema Amsterdam Presents.

Dorien van de Pas is Hoofd New Screen NL bij het Filmfonds, het programma voor nieuw talent, innovatie en voor de korte film. Daarnaast is zij representatief voor Eurimages namens Nederland en president van de promotion group van Eurimages. Dorien van de Pas was eerder werkzaam als directeur van Desmet en Cinecenter, als salesmanager bij filmdistributeur Meteor/Polygram en programmeur voor Filmtheater ’t Hoogt. Daarna was zij zeven jaar stafmedewerker bij het Mediafonds en verantwoordelijk voor aanvragen televisiedrama, jeugdprogramma’s, speelfilms, radio en regionale omroepen.

Amira Duynhouwer is dit jaar als scenarist afgestudeerd aan de Filmacademie als deel van Lichting 2019 en regisseerde daarnaast  ‘Kimya’ in het kader van de Ontmoeting. Op dit moment werkt Amira aan een jeugdserie voor de NPO onder schrijversbedrijf WBM en is ze haar volgende stap als filmmaker aan het bedenken. Daarnaast schrijft ze voor Plot! Magazine en werkt ze als vertaler voor verschillende filmproducenten.

Speakers

Tessa BoermanDocumentairemaker, programmeur en cultureel adviseur
Dr. Itandehui JansenFilmmaker en onderzoeker
Hesdy LonwijkFilmmaker en WCA jurylid
Dorien van de PasHoofd New Screen NL bij het Filmfonds
Amira DuynhouwerScenarist en filmmaker
Sherin SeydaProgrammamaker en moderator