TV NL EN

Western Arabs

English

Western Arabs is a historical and personal story, based on the director’s own experience, family, friends and acquaintances. We follow them and depict different situations throughout their lives – the sad, the vile, the emotional and the comical. A universal story of a family that has arisen from a simultaneously beautiful and tragic cultural encounter; as is the case in hundreds of thousands of families around Europe and the rest of the Western World.

Nederlands

Omar Shargawi wil zijn vader Munir beter begrijpen. Hoewel Omars vader al lange tijd in Kopenhagen woont en getrouwd is met een Deense vrouw, is hij nog steeds niet helemaal geaard in de Deense maatschappij. Munirs traumatische ervaringen uit de oorlog zijn bovendien overgedragen op zijn zonen. Maar Omar wil niet zoals zijn vader worden en is, als vader van een dochter, bang om het gedrag van zijn vader over te nemen.

Twaalf jaar lang richtte Omar de camera op zichzelf, zijn vader en zijn vrienden en familie. Deze vaak rauwe en emotionele documentaire beelden worden gecombineerd met scènes uit fictiefilms van Omar. In de Shargawi familie worden problemen opgelost met agressie en geweld, en Omar regisseert actiefilms en thrillers. Om dichter tot zijn vader te komen, cast Omar zijn vader vaak in zijn fictiefilms. Terwijl hij met zijn vader werkt komen onderwerpen aan bod die thuis nooit werden besproken. Western Arabs is een onderzoek naar Omars moeizame relatie met zijn vader en de invloed die deze heeft op zijn eigen identiteit, waarbij niemand wordt gespaard. Omar Shargawi won met zijn debuutfilm Go with Peace Jamil (2008) de VPRO Tiger Award op IFFR. Zijn film 1/2 Revolution (2011) ging in première op Sundance Film Festival.

Twaalf jaar lang richtte regisseur Omar Shargawi de camera op zichzelf en zijn familie. Komen Omar en zijn vader nader tot elkaar? Western Arabs is een universeel verhaal over familie en traditie, waarbij geen emotie verhuld wordt.