TV NL EN

Writing with Fire

Bekijk trailer

Writing with Fire volgt het verhaal de vrouwen van Khabar Lahariya, het enige nieuwsplatform in heel India die volledig wordt gerund door vrouwen uit de voormalige Dalit, de laagste kaste in het land.

Regisseur
Sushmit Ghosh, Rintu Thomas
Speeltijd
94′
Land
Taal
India
Ondertitels
NL

In Uttar Pradesh wordt een lokale krant gerund door vrouwen uit de laagste sociale klasse – een unicum in het conservatieve India. De krant begon in 2002 als een wekelijkse print, maar wil gaan digitaliseren en uitgroeien tot een online nieuwsplatform. Iets dat niet makkelijk blijkt, want veel van de vrouwen hebben nog nooit een smartphone aangeraakt. Maar met elkaars hulp leren de Dalit-vrouwen hun eigen content te produceren en gewapend met hun gloednieuwe smartphones onderzoeken ze verhalen over niet-vervolgde verkrachtingen en moorden, de corruptie van illegale mijnbouwactiviteiten, de opkomst van het hindoe-nationalisme en nog veel meer. De vrouwen worden ook thuis getoond, met echtgenoten of vaders die verbijsterd of vijandig tegenover hun carrière staan. Toch blijven ze, geconfronteerd met diepgewortelde gendervooroordelen, overweldigende obstakels en bedreigingen, vechten voor waarheid en gerechtigheid, en met verrassend succes.

Writing with Fire is een stille en indrukwekkende documentaire die de politieke en sociale situatie van een groot deel van de Indiase bevolking blootlegt. Het is een dringende herinnering aan het belang van journalistiek, vooral voor degenen die de samenleving het zwijgen heeft opgelegd. Het is het verhaal van drie vrouwen die hun lot in eigen handen nemen, elkaar ondersteunen, en tegelijkertijd de wereld veranderen. Writing with Fire is niet met Engelse ondertiteling maar heeft Nederlandse ondertiteling Alleen voor movies that matter is er ook Engelse ondertiteling.