TV NL EN

Depressie:
volksziekte nr. 1
+ Voorpremière Voorland

Susanne Heering maakte een indringende film over hoe haar zussen, broer en zijzelf ondanks verschillen in rouw hun nabestaan in verbondenheid smeden na de zelfmoord van haar zusje. Kort na de Wereld Suïcide Preventie Dag van 10 september kijken we naar deze film – en naar onszelf.

Zelfmoord is een belangrijke doodsoorzaak overal ter wereld. In Nederland plegen per dag vijf mensen zelfmoord. Mensen met depressies en zelfmoordgedachten, en hun nabestaanden, worstelen met schuld en schaamte. Zijn we niet allemáál schuldig – houden wij niet met zijn allen een maatschappij in stand die is gericht op eigen kracht en maakbaarheid?

Kort na de Wereld Suïcide Preventie Dag (10 september) praat Coen Verbraak na de voorpremière van de film Voorland is Back met regisseur Susanne Heering over haar zus Annemartien, die op haar 32ste voor een trein sprong.  Met psychiater Jim van Os, auteur Marian Donner, theoloog Christa Anbeek en Susanne Heering gaat hij in op de vraag hoe onze maatschappij anders ingericht moet worden om deze stijgende trend tegen te gaan.

Suïcide preventie: https://www.113.nl/

 

Over de Sprekers

Christa Anbeek
Theologe, schrijfster, hoogleraar. Ervaringsdeskundige nabestaande suïcide (oma, tante, vader, broer). Na 30 jaar kwam de klap pas. Stevige burn out en kon ze alleen nog op haar kleinzoon passen. Toen ontdekte ze de oerverbondenheid tussen mensen met behulp van spel elementen. Daarvoor werd haar laatste boek bekroond met de eretitel Meest spirituele boek 2019 Voor Jozef en zijn broers.

Jim van Os
Jim van Os is een Nederlandse hoogleraar in de psychiatrie (Psychiatrische Epidemiologie en Publieke GGZ) en voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is gasthoogleraar aan het Institute of Psychiatry van het King’s College te Londen, waar hij in 2016 werd benoemd tot King’s College Fellow.

Marian Donner
Marian Donner was na een studie Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (afgestudeerd op liefde en hartstocht) werkzaam in de politiek, het ontwikkelingswerk en het nachtleven. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer, De Volkskrant, NRC Handelsblad en had een column in nrc.next. Onlangs verscheen haar Zelfverwoestingsboek, met al snel een tweede druk. In haar eigen woorden is het boek ‘een aanklacht tegen de zelfhulpindustrie, want er is niets mis met ons; er is iets mis met de wereld om ons heen’.

 

Speakers

Susanne HeeringDocumentairemaker en journalist
Marian DonnerSchrijver

Speakers

Jim van OsHoogleraar psychiatrie
Coen VerbraakModerator
Parwin MirrahimyProgrammamaker