TV NL EN

#ARTISTSUPPORTPLEDGE heropent op 12 juni

12 juni – 27 juni 2021

Openingstijden: 13.00 – 17.00

Gratis Toegang
I.S.M. EN GECUREERD DOOR
De #artistsupportpledge expo in De Balie heropent op zaterdag 12 juni! Na vijf maanden gedwongen sluiting door de coronamaatregelen heropenen we de expositie én tonen we nieuw werk. #artistsupportpledge is een genereus initiatief om kunstenaars en hun werk te ondersteunen in een tijd waarin de COVID-19 pandemie een groot deel van het (culturele) leven heeft platgelegd. In De Balie zijn de kunstwerken van honderd Nederlandse kunstenaars te zien en te koop.

Van 12 tot 27 juni 2021 is op de bovenfoyer van De Balie de expositie #artistsupportpledge te zien. Dit initiatief van kunstenaar Matthew Burrows is ontstaan in Londen om kunstenaars te ondersteunen die wereldwijd hun werk niet meer konden laten zien en verkopen door de coronamaatregelen. Zijn idee werd al snel op verschillende plekken op de wereld opgepikt. In Nederland organiseerden TINKEBELL., De Balie en This Works Club, geïnspireerd op Burrows initiatief, een unieke expo. Binnen twee dagen was een derde van al het werk al uitverkocht! Helaas moest De Balie toen de deuren sluiten vanwege de coronamaatregelen. Vijf maanden later gaan de deuren weer open, want de nood is hoger dan ooit.

Hoe werkt het?

De #artistsupportpledge-expositie in De Balie toont kunstwerken van honderd in Nederland werkende kunstenaars. Deze werken zijn te zien en te koop (voor max 200 euro) door rechtstreeks contact op te nemen met de kunstenaar.

Maar #artistsupportpledge is ook vooral een online initiatief. Elke kunstenaar kan meedoen. Het idee is simpel: kunstenaars, post een foto van je werk op je Instagram-account en bied dit te koop aan voor MAXIMAAL €200,- (exclusief verzendkosten).

Gebruik hierbij de hashtag #artistsupportpledge. Iedereen kan het werk dan direct van jou kopen. Wanneer je een aantal werken hebt verkocht en je het verkoopbedrag van €1000,- in totaal hebt bereikt, beloof je een werk van een andere kunstenaar te kopen.

Waarom

Tijdens de eerste maanden van de pandemie verkochten wereldwijd duizenden kunstenaars hun werk via #artistsupportpledge. En nee, natuurlijk is je werk verkopen voor maximaal €200,- op de lange termijn voor geen enkele kunstenaar rendabel. Maar in deze crisis heeft het wel veel kunstenaars geholpen om tijdelijk hun hoofd boven water te kunnen houden. Bovendien heeft het veel mensen gestimuleerd om voor het eerst in hun leven een kunstwerk aan te schaffen en te ervaren hoe leuk dat is. Omdat de coronacrisis lang duurt en omdat beurzen en tentoonstellingen overal worden gecanceld en/of bezoekersaantallen (en daarmee de verkopen) drastisch kelderen is het belangrijk dat het werk van kunstenaars zo veel mogelijk zichtbaar blijft én dat mensen kunst blijven kopen.

Wat we weten van eerste kunstaankopen is dat ze bijna altijd leiden tot een volgende kunstaankoop. Met andere woorden: met #artistsupportpledge zijn kunstenaars niet alleen vandaag, tijdelijk geholpen, maar het vergroot ook de toekomstige kunstmarkt.

Wie

De #artistsupportpledge @artistsupportpledge is een initiatief van @matthewburrowsstudio.

In Nederland hebben TINKEBELL., De Balie en This Works Club het initiatief opgepikt om een groot publiek aan te moedigen zo veel mogelijk kunst te kopen van in Nederland werkende kunstenaars.

Feed

Bied jij je werk al aan als onderdeel van #artistsupportpledge? Tag dan @artist.supportpledge. Elke dag deelt #artistsupportpledge een aantal kunstwerken in hun feed.

Stories

Bied jij je werk al aan als onderdeel van #artistsupportpledge? Deel je werk dan in je eigen story en tag @artist.supportpledge, dan delen wij je werk ook in onze story!