TV NL EN

Muse Project

6 september – 4 oktober 2019

Richie Walker

Ken je dat gevoel van thuiskomen na een avontuur of het uitlezen van een goed boek? Je voelt je in eerste instantie opgelucht, maar als die opluchting weg trekt voel je jezelf enigszins verloren. Rond november vorig jaar voelde Richie Walker zich enigszins verloren. Niet omdat hij net terug was gekomen van een reis of omdat hij het einde van een goed boek had bereikt, maar omdat hij het einde had bereikt van een kunstproject en nu op zoek moest gaan naar een nieuw onderwerp.

Plotseling wist hij wat hij zocht voor de periodes tussen projecten in, een muze. Als hij een muze had zou hij daar eindeloos afbeeldingen over kunnen maken. Het zou een ideaal onderwerp zijn. Zo begon zijn zoektocht naar de muze. Een zoektocht vol opwinding gevolgd door teleurstelling. Omdat de muze steeds ongrijpbaar bleek te zijn, besloot hij dat het zinloos was haar verder te achtervolgen. Terugkijkend realiseert hij zich dat de enige plaats waar ze daadwerkelijk had bestaan in zijn tekeningen was.

Richie Walker (1991) groeide op in Amstelveen. Na het oriëntatiejaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam te hebben gevolgd, volgde hij op ArtEZ de kunstacademie te Zwolle de bachelor Stories and Design. Tijdens zijn afstudeerjaar onderzocht Walker de toegankelijkheid van kunst en kunstgaleries. Hij studeerde af met gezeefdrukte kunstwerken die bestaande kunst afbeelden en met illustraties die metaforen waren voor de worstelingen, gedachten en emoties die hij tegenkwam als kunstenaar. Het liet hem zien hoe uitwisselbaar kunst en illustratie kan zijn. Na zijn afstuderen heeft hij zich gecommitteerd aan projecten waarbij hij de creatie van kunst en illustratie gebruikt om te ontdekken en de resultaten gebruikt om zijn inzichten te delen.