TV NL EN

Museum of Humanity

1 november – 29 november 2018

Ruben Timman

Vanuit zijn overtuiging dat elk mens het waard is om waardig in beeld te worden gebracht heeft Timman duizenden mensen geportretteerd, steeds op dezelfde manier: recht van voren, met een neutrale uitdrukking, zo puur mogelijk.

Museum of Humanity – Ruben Timman

In 2001 is documentair fotograaf Ruben Timman voor een reportage in Vietnam. Tijdens deze reis krijgt hij een bijzondere droom: hij bezoekt het ‘Museum der Mensheid’ en krijgt een rondleiding van Kofi Annan. Bij deze rondleiding doet hij een schokkende ontdekking: het museum verkeert in vervallen staat. De vitrinekasten zitten onder een dikke laag stof, alles is smerig, het glas is gebroken en het is er donker. Ruben is verontwaardigd, want niemand lijkt zich er druk om te maken.

De droom liet me niet los en zo ontstond het verlangen om door middel van foto’s de schoonheid en waardigheid van de mens te midden van een gebroken wereld aan anderen te laten zien. Met die wens in mijn hart en mijn camera in de hand ben ik op pad gegaan en mijn droom groeide uit tot iets concreets: het Museum of Humanity.”

Vanuit zijn overtuiging dat elk mens het waard is om waardig in beeld te worden gebracht heeft Ruben sinds de droom duizenden mensen geportretteerd, steeds op dezelfde manier: recht van voren, met een neutrale uitdrukking, zo puur mogelijk.

In de Balie hangen van 1 t/m 29 november twee meesterwerken.
Melek (geb. 2010, gevlucht uit Karakosh, Irak) geportretteerd in Erbil, Irak 2016
Hussien (geb. 1988, gevlucht uit Darfur, Soedan) geportretteerd in Calais, Frankrijk 2015

Zie voor meer informatie www.museumofhumanity.nl

Met die wens in mijn hart en mijn camera in de hand ben ik op pad gegaan en mijn droom groeide uit tot iets concreets: het Museum of Humanity.”