TV NL EN

Roos Eelman \bianconero

3 april – 30 april 2023

Roos Eelman

Roos Eelman heeft in de serie bianconero fotografie en schilderkunst samen laten komen. Zij laat zich inspireren door beelden die zij vastlegt met haar camera. Deze foto’s zijn vervolgens het startpunt van haar schilderijen. Een groot deel van de figuratie wordt (in meer of mindere mate)  geabstraheerd. Op deze wijze verbindt zij het  figuratieve met haar, zo eigen, abstracte manier van werken. 

In een wereld waar alles steeds sneller gaat, gaan we vaak gedachteloos voorbij aan ogenschijnlijk gewone objecten, gebouwen en personen. Door dit vast te leggen, de tijd even stop te zetten, kunnen we er met een andere blik naar kijken. Uit de normale context gehaald, krijgt het beeld een nieuwe dimensie en verhaal. 

Het gebruik van slechts  wit en zwart (bianconero) geeft de werken meer dramatiek, mysterie en contrast  zoals het contrast ook zit in de figuratieve elementen ten opzichte van het abstracte. Met al genoemde  aspecten weet Eelman  een geheel eigen sfeer aan de oorspronkelijke foto’s te geven en kan zij uitlichten waar het daadwerkelijk om gaat. 

Roos Eelman (Amsterdam, 1972) is in 1999 afgestuurd aan de Accademia di belle Arti di Brera in Milaan. Daarvoor volgde zij tekenopleidingen in Amsterdam en San Francisco. Tijdens haar studie werd zij onder andere genomineerd voor de Prix du Rome.

Het werk van Roos Eelman is opgenomen in vele privé en zakelijk collecties, tevens is haar werk gerealiseerd en geëxposeerd in publieke ruimten.

Roos Eelman                                                          
www.rooseelman.com