TV NL EN

Sinnepop (II)

16 juli – 28 augustus 2019

Gijs Assmann

Sinnepop (II): een pop als buddy, vriend of boksbal, met een eindeloos geduld gedecoreerd als een pointillistisch schilderij met een eindeloze bonte verzameling knopen.

Gijs Assmann (Roosendaal 1966) maakt tekeningen, collages, sculpturen en ruimtelijke installaties waarin de kunstenaar zijn verbondenheid laat zien met de menselijke emoties en de facts of life: indringend, ontwapenend, confronterend, persoonlijk en oprecht. De vraag ‘Hoe kunnen we leven?’ staat centraal in zijn werk. De urgentie voor zijn beelden ligt in het tegenwicht dat hij wil bieden aan de mens in al z’n onmacht en onhandigheid.Sinnepop (II)
is gemaakt als levensgrote knuffel voor een volwassene. Het beeld is gemodelleerd naar een pop die de psychiatrische patiënte Catharina Denzel aan het begin van de vorige eeuw maakte als portret van haar behandelend geneesheer. Op momenten van zwakte of frustratie roste ze de pop af. Een pop als buddy, vriend of boksbal, met een eindeloos geduld gedecoreerd als een pointillistisch schilderij met een eindeloze bonte verzameling knopen. Als in vele andere werken van Assmann is dit een allerminst heroïsche afbeelding van de mens, maar eerder een als sympathieke sukkel.

Alltäglichkeit (V) 2017, aquarel, acrylverf, collage, 1,20 x 1,40 m.
Alltäglichkeit (V) 2017, aquarel, acrylverf, collage, 1,20 x 1,10 m.