TV NL EN

Tekeningen uit de cel

20 maart – 30 april 2024

Pavel Krisevitsj

Al meer dan negenhonderdvijftig dagen zit de 23-jarige kunstenaar en politieke gevangene Pavel Krisevistj vast in de Russische gevangenis, telkens op verschillende locaties met meer dan 20 celgenoten. Ondanks de repressie blijft hij vastberaden vanuit zijn cel doorgaan met het maken van activistische kunst. De doeken, weggesmokkeld door zijn vrienden, zijn in februari te zien in De Balie.

Ze kunnen me mijn leven in vrijheid afnemen, maar niet de vrijheid om mijn creativiteit te delen met de samenleving, wat van invloed kan zijn op het systeem.

Pavel Krisevitsj

De printen van het grauwe gevangenisleven zijn letterlijk met Krisevitsj’ eigen bloed getekend: op elk doek staat een patroon van tralies van donkerrode kleur. Ondanks waarschuwingen van vrienden voor infectieziektes – hiv is er wijdverspreid – blijft Krisevitsj standvastig. Zijn werk biedt niet alleen een kijkje in het leven van een onderdrukte activist in de gevangenis, maar is daarnaast ook een sterke aanklacht tegen het regime in Rusland.

De werken van Krisevitsj worden door de steungroep Free Krisevich op sociale media geveild. De opbrengst gaat naar steun voor Pavel Krisevitsj en andere politieke gevangenen en naar  een liefdadigheidsziekenhuis voor daklozen in Sint Petersburg.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door journalist Paul Alexander. Zijn artikel over het werk van Pavel Krisevistj is te lezen in De Groene Amsterdammer.

Pavel Krisevitsj tijdens een zitting. Augustus, Moskou © Instagram
Pavel Krisevitsj tijdens een zitting. Augustus, Moskou © Instagram
Сон без чувств [Slapen zonder gevoelens]