TV NL EN

Vrouw

28 november – 20 december 2022

Amsterdams Coördinatiepunt tegen Mensenhandel (ACM)

De expositie ‘VROUW ‘ sluit aan bij de hedendaagse beleving van het vrouw zijn en haar maskers: wat laat je zien, wat verberg je?

Zou jij een selfie onbewerkt online plaatsen? Verstop jij jezelf achter filters? Wat wil je dat anderen van je zien? Kun je zijn wie je bent? Deze vraag hebben de vrouwen van het Amsterdams Coördinatiepunt tegen Mensenhandel (ACM) zich gesteld.

ACM is onderdeel van HVO-Querido en verzorgt in opdracht van onder meer de gemeente Amsterdam, politie en justitie de opvang van en de hulpverlening aan slachtoffers van mensenhandel. Het gaat om uitbuiting op gebieden als prostitutie, criminaliteit, arbeid en orgaanhandel.

De vrouwen wonen op een afdeling bij het ACM stellen in december 2022 in De Balie hun werk tentoon. Deze groep vrouwen is internationaal en de achtergronden en problematiek zijn divers. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn uitgebuit en verblijven uit veiligheidsredenen op een anonieme schuilplek. Deze vrouwen hebben geen mogelijkheden om politiek actief te zijn of zich op een andere manier publiek te uiten. Zelfs selfies op sociale media zijn uit den boze. Ze spreken niet graag over wat hen is overkomen en op een schilderdoek uiting geven aan hun verhaal was een nieuwe uitdaging.

Dit project is onderdeel van het Cultureel Stappenplan van HVO-Querido dat gericht is op de culturele inclusie van mensen in kwetsbare posities. 

Meer informatie: https://hvoquerido.nl/locaties/acm/