TV NL EN

“Als je je verveelt ga je op zoek naar spanning”

Door
Live Journalism

Artikel – Cherinne Beaart (31) is jongerenwerker bij Dynamo

Ik zie en hoor verschillende verhalen van Amsterdamse jongeren, positieve verhalen, maar soms ook verhalen over exposing, illegaal vuurwerk verkopen en online pesten. Het is nu het einde van het jaar, dan zijn er meer ruzies onderling in de wijk. Het is sneller donker, en jongeren hebben het zwaarder na de coronapandemie. Ze waren gewend aan meer thuis zijn, nu moeten én kunnen ze weer van alles. 

Minder geld hebben betekent dat je minder leuke dingen kan doen in je vrije tijd. Veel ouders hebben een groot gezin, en hebben niet altijd het geld om iedereen op een sport te zetten. Toen ik jong was voetbalde ik veel. Dan heb je geen tijd om kattenkwaad uit te halen. De meeste jongeren die nu bij mij binnenkomen, hebben niks te doen na school. Dat betekent dat ze soms 5 dagen in de week tot een uur of 8 op straat hangen. Als je je verveelt, dan ga je spanning zoeken in je leven. 

Vroeger ging je buiten spelen, en kreeg je ruzie? Dan hield het op als je thuiskwam. Nu gaan die ruzies online door.

De gemeente kan daarin in ook meer doen. Denk er bijvoorbeeld over na hoe je de wijken indeelt. Sommige jongeren moeten helemaal naar een andere buurt gaan om te zwemmen of naar een bioscoop te gaan. 

De online leefwereld van jongeren is heel dominant. Meisjes van acht hebben soms een telefoon. Vroeger ging je buiten spelen, en kreeg je ruzie? Dan hield het op als je thuiskwam. Nu gaan die ruzies online door. Tot ze naar bed gaan, dan stopt het even, maar als ze wakker zijn begint het weer. Kinderen verspreiden foto’s van elkaar online, in snapgroepen. Instanties maar ook ouders en hulpverleners hebben niet altijd grip op die online leefwereld. Ik ben zelf heel actief online, zo houd ik die jongeren in beeld. En zij mij. 

Online zie je veel codetaal, ik herken die gelukkig. Er wordt illegaal vuurwerk of vapers (soort e-sigaret) verkocht. De jongeren die aan echt zware criminaliteit doen, moet ik loslaten. Want er zijn ook kwetsbare jongeren, die licht criminele dingen doen. Illegaal vuurwerk verkopen, kleine klusjes doen voor oudere jongens. Ouderen zetten bijvoorbeeld tieners in om op sociale media vapers te verkopen. Het is mijn taak om dit soort jongeren erbij te houden, te motiveren dat ze naar het jongerencentrum blijven komen voor de activiteiten. Want juist door die activiteiten kan ik met ze in gesprek blijven.

Als ik dingen zie die niet mogen, probeer ik een jongere altijd op een coole, rustige manier aan te spreken. Anders duw je iemand weg. Gewoon vragen hoe het met ze gaat. Zeg: hee, je vertoont ineens ander gedrag. Je moet ze laten zien dat er een keerzijde is aan die criminele wereld, je moet ze behoeden. Ik vertel ze: je kan opgepakt worden, je kan een ander pijn doen. Het is niet alleen maar mooi.

Dit verhaal verscheen eerder in Mug Magazine.

Foto: Elmer van der Marel