TV NL EN

Amsterdam stuurt leerplichtambtenaren erop uit om kinderen weer bij de les te krijgen

Zegt wethouder Moorman in gesprek met De Balie Live Journalism

Nieuws – Amsterdam gaat leerplichtambtenaren inzetten om kinderen die geen thuisonderwijs volgen, toch weer bij de les te krijgen. Dat zegt de Amsterdamse Wethouder van Armoede en Onderwijs Marjolein Moorman in een gesprek met De Balie Live. Daarbij zullen ze vooralsnog wijzen op het leerrecht van kinderen. Het handhaven van de leerplicht is daarbij nog niet aan de orde. Moorman maakt zich zorgen over de omstandigheden waaronder veel kinderen op het moment thuisonderwijs volgen of zelfs helemaal geen contact hebben met school.

Eerder deze week stelde Moorman al zo’n 6000 laptops beschikbaar en financierde internetverbindingen bij gezinnen die dat niet hadden. “Maar we zijn gewoon kinderen kwijt.” Volgens de wethouder moet voor zo’n zes tot zeven procent van de Amsterdamse leerlingen momenteel opvang geregeld worden. Dat gaat om kinderen van mensen in vitale beroepen, maar ook kinderen die vanuit thuis geen begeleiding bij hun lessen krijgen, en kinderen in een onveilige thuissituatie. “Het aantal kinderen dat thuis in de knel zit, zijn er toch al gauw een paar honderd”, zegt Moorman.

Verschillende scholen in Amsterdam openden deze week hun deuren niet alleen voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, maar ook voor kinderen uit gezinnen waarvan ze vermoeden dat die in een zware thuissituatie zitten. Kinderen die de structuur van school niet kunnen missen. Leerkracht Maria Streefkerk van basisschool de Nautilus in Amsterdam Zuid zegt dat het bij haar op school momenteel om zo’n tien gezinnen gaat waarvoor de school opvang zou willen bieden vanwege hun thuissituatie. “Ze hebben de middelen niet, of de ouders lukt het gewoon niet om kinderen aan het werk te krijgen. Kinderen maken weinig opdrachten, of we weten niet wat ze doen.”

“De opvang bieden we aan, maar dat betekent niet dat die kinderen ook echt gebracht worden”, zegt Streefkerk. Het is erg lastig om de kinderen terug op school te krijgen nu er een landelijke sluiting is afgekondigd. Er is geen dwangmiddel en de school wil niet tegenover de ouders komen te staan. “Normaal gesproken meld je het als kinderen zonder reden niet naar school komen.” Streefkerk ziet er wel wat in om dat nu opnieuw in te voeren.”

Moorman wil de leerplichtambtenaren vooralsnog echter niet langs de deuren laten gaan om ouders te wijzen op de leerplicht van hun kinderen. “Laten we dit positief beginnen en wijzen op leerrecht voor de kinderen. En zo kijken wat we kunnen doen om deze leerlingen weer bij school te betrekken.” We moeten ook realistisch zijn, zegt de wethouder. “En kijken wie inzetbaar is.” Ook de gemeente moet het doen met minder capaciteit door ziekte en omdat ambtenaren zelf ook zorgtaken hebben. “Maar we willen bekijken of ze toch weer een rol kunnen gaan vervullen. Leerlingen uit kansarme gezinnen zullen hoe dan ook flinke leerachterstanden en sociaal-emotionele schade oplopen in deze periode.”


Gesprek met wethouder Moorman terugkijken?


Het aantal kinderen dat thuis in de knel zit, zijn er toch algauw een paar honderd.

Marjolein Moorman