TV NL EN

Annette (55)

‘Ik moest buienradar checken als ik wilde gaan koken.’

Portret – “En hier nog een lekker kunststuk.” Annette Prudham (55) wijst op de felgroene gebobbelde muur, de waterstrepen en de zwarte schimmel in de keuken. Allemaal sporen van de grote lekkage waar ze met haar twee dochters een jaar lang in gezeten heeft. Nog steeds zit er vocht in de muren, die schimmel in het hele huis veroorzaakt, in keuken, bad-, woon- en slaapkamer. Verstopt achter kastjes, planten en gordijnen.

“Ik moest buienradar checken om te kijken of ik kon gaan koken. We konden douchen en koken tegelijk.” Ze lacht erom, maar het was levensgevaarlijk, want het water liep langs het plafond de lamp in. Die liep zo vol water dat ze hem weg moest halen. De vloer van de gang tot aan de woonkamer lag geregeld bezaaid met handdoeken.

Maar bij de buren was het nog erger, zegt Annette. “Die hebben de vloeren vijf keer moeten vervangen. En hun nieuwe badkamer en keuken, door Ymere geïnstalleerd, raken alweer beschimmeld.”

De lekkage, veroorzaakt door een afvoerbuis waarvan – volgens Annette – niemand weet wie die heeft geïnstalleerd – brak haar op. “Elke dag op werk vroeg ik me af wat me te thuis te wachten stond. Als we aan het borrelen waren en het regende, moest ik naar huis.” De mysterieuze buis is verwijderd en de lekkage is begin vorig jaar (2019) verholpen.

In de badkamer vreet de schimmel zich een weg, enigszins in toom gehouden door de “goede schimmelvreter” van de schoonmaker. “Toen mijn dochters klein waren, zaten ze er met hun vingertjes in te prikken. Zo zacht was die muur.” De muur is nu gestukt, al konden ze daarna drie weken niet douchen door een door het stukwerk verstopte gootsteen. En nog steeds is de muur vochtig.

Wat Ymere met het pand wil, weten ze niet. Annette woont nu 22 jaar in het appartement aan de Ter Gouwstraat, in 1940 gebouwd. Ymere kocht het in 1996 goedkoop op van een particuliere eigenaar. Oud, maar mooi, vindt Annette. Ze woont er graag, haar dochters zijn er geboren. Het pand zou eerst gesloopt worden en daarna gerenoveerd. “In 2014 voerden we nog grote gesprekken met Ymere over wat wij wilden. Het is nu 2019, nog steeds weten we niet wat de plannen zijn. Ook niet of de renovatie wordt afgeblazen of niet. We worden aan het lijntje gehouden. Als ze komen voor kleine reparaties, zoals de balkondeuren laatst, moet het allemaal goedkoop. Dat zegt zo’n aannemer dan.”

“Ze komen steeds foto’s maken van onze huizen, en dan hoor je niets meer.” Ymere gaat niets meer aan de woning doen, zo hoorde ze de afgevaardigde van de corporatie vorige maand tijdens de hoorzitting van de Huurcommissie zeggen. “Die man kwam na de zitting nog naar me toe, zeggen dat hij natuurlijk vond dat er wat aan de woning gedaan moet worden, maar dat dit is wat hij moest zeggen. Ik had het wel met hem te doen.”

“Ik betaal huur (nu 283 euro), maar er wordt gewoon geen onderhoud gedaan. Dat geld gaat naar andere projecten”, zegt Annette. Eerst wilden ze niet klagen, bang dat het pand gesloopt zou worden. Maar inmiddels heeft ze met drie bewoners een bewonerscommissie gevormd, en zijn ze naar Stichting !WOON gestapt. Alle drie hebben ze zaken bij de Huurcommissie lopen. “Ik heb wel eens de indruk dat ze ons gewoon weg willen hebben.”

“Ik hoef niet nog meer huurverlaging, ik wil dat het verholpen wordt.” Ze maakt zich zorgen over de gezondheid van haar dochters. “Het zijn sterke meiden, maar toch.” Een van hen is constant moe, bloedtesten wijzen niets uit. “Het is een fijn huis, maar ik nodig niet graag mensen uit, want ik schaam me voor de staat ervan.” Ze zou er weg gaan als ze een goede andere woning aangeboden krijgt.

Binnenkort komt er bericht van Ymere, weet ze. “Dat bericht ligt nu in de printer, zeiden ze vorige maand. Een hele trage printer, want we hebben tot op heden nog niets gehoord.”

Reactie van Ymere
Mogelijk heeft een defect aan een dakgoot en/of afvoerbuis de lekkage veroorzaakt. Wat vast staat is dat huurder daar hinder en overlast van heeft ondervonden.
Het gaat hier om oudere woningen die toe zijn aan groot onderhoud. De besluitvorming daarover -sloop en nieuwbouw? Of toch renoveren?- duurt langer dan ook wij wenselijk vinden. En we hebben er alle begrip voor dat bewoners hier kritisch over zijn. Dat vinden we ook terecht.
De oorzaak is te herleiden tot een aantal factoren.
Zo speelde bijvoorbeeld destijds de economische crisis een rol, gevolgd door de moeilijke financiële van Ymere waardoor alle plannen werden gepauzeerd. In de tussenliggende jaren tot nu is de staat van onderhoud achteruit gegaan. Dat leidt tot ongemak voor bewoners.
Ook de fundering is slechter geworden. De huidige stand van zaken wordt meegewogen bij de definitieve besluitvorming. We hopen voor de zomer meer te kunnen zeggen over de toekomst van de woningen.
Er is intensief overleg met de bewonerscommissie over bijvoorbeeld de staat van onderhoud en de toekomst. Deze maand worden de bewoners daarover per brief geïnformeerd, zo is afgesproken. Begin volgend jaar worden alle woningen opgenomen, klachten van bewoners geïnventariseerd en waar mogelijk verholpen. En proberen we de woningen totdat we groots aan de slag gaan zo goed en efficiënt mogelijk te beheren. Eerder dit jaar is besloten en gecommuniceerd naar alle bewoners dat we als gevolg van de ontstane situatie de huren bevriezen.

Ymere gaat niets meer aan de woning doen, zo hoorde ze de afgevaardigde van de corporatie vorige maand tijdens de hoorzitting van de Huurcommissie zeggen.

Het SchimmelparadijsLees meer over de slotvoorstelling op 17 december
NieuwsbriefMeld je aan voor meer Live Journalism portretten en nieuws