TV NL EN

‘De vaste lasten lopen niet in de pas met de inkomens’

Bijeenkomst – Op 5 maart kwamen Amsterdammers samen om het thema ‘Keihard werken, amper rondkomen’ te bespreken.

“Ik hou niets over aan het eind van de maand. Ik heb twee inwonende kinderen, mijn man is afgekeurd en heeft een kleine uitkering. Ik werk 40 uur per week in de schoonmaakbranche, maar het is vallen en opstaan. Armoede onder werkenden verdient meer aandacht.”

Met haar schrijnende verhaal opent Khadija Hiyati  het gesprek van de avond. Al snel volgen er meer verhalen – van een filmmaker die door zijn wisselende inkomen in de knoop raakt met gemeentelijke regelingen tot Stella de Swart die vertelt hoe belangrijk het is dat ze de schaamte over haar vroegere armoede overwon. “Ik praat er heel veel over, vooral ook hoe je de schaamte kan doorbreken.”

Nederland Amsterdam 5 maart 2019.
Keihard werken, maar amper rondkomen.
Foto: Jan Boeve / De Balie

Het is één van de redenen om met elkaar het gesprek aan te gaan in De Balie. Elkaars verhalen horen, elkaar zien, naar aanleiding van een onderzoek dat de nieuwe onderzoeksredactie De Balie Live Journalism is opgestart. De komende maanden wil De Balie het probleem van Amsterdammers die keihard werken, maar amper rondkomen op de kaart zetten én dat in een verrassende slotavond presenteren waarin journalistiek en theater samenkomen. Uiteraard wordt ook wethouder Moorman uitgenodigd.