TV NL EN

Ellen* (41)

Portret – ‘Stil blijven zitten kan niet: ik heb een gezin te onderhouden.’

Woont met gezin in Nieuw-West, grafisch vormgever, wisselend inkomen

“Ik heb ongeveer 10 jaar geleden een burn-out gehad en ben daarna mijn baan kwijtgeraakt. Het was heel hard werken, ik werkte als grafisch vormgever. Ik heb me blauw gesolliciteerd,  maar kwam niet aan werk. Ik besloot zelfstandig ondernemer te worden, maar als je altijd in vaste dienst hebt gezeten, ben je niet meteen een ondernemer.

Ik heb ook mijn kleur niet mee. Ik deed een beroep op de bijstandsregeling voor zelfstandigen van de gemeente en dat ging niet makkelijk. Na een waslijst aan informatie te hebben opgestuurd en lang te hebben gewacht op een reactie, kreeg ik te horen dat mijn bedrijfsplan ‘niet levensvatbaar’ was. Ik moest mijn huis verkopen, zeiden ze. De stress maakt me grijs.

En ja, dan kan je ook gekke dingen doen, die negen van de tien keer slecht voor je zijn. Slecht betaalde opdrachten aannemen bijvoorbeeld, slecht voor jezelf zorgen, schulden creëren. Er is geen ruimte voor omscholing bij de gemeente. Ze pushen ons het ondernemerschap in. Goede training is nodig, denk ik.

De concurrentie in mijn vakgebied is hoog, opdrachtgevers gaan voor de laagste kosten. Zo helpen ze iedereen naar de maan. Voor je het weet raak ik weer in een burn-out. Stil blijven zitten kan niet: ik heb een gezin te onderhouden.”

* Gefingeerde naam, willen niet met (voor)naam in het artikel. Naam bij de redactie bekend.

 

Over De Balie Live Journalism

Waar Amsterdammers de hoofdrol spelen

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. Het komend jaar duiken we samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen, we publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Meer lezen?Ruud Leenhoven (50) is lichttechnicus.
Waarom Live Journalism?‘Wij, de redactieleden van Live Journalism, doen onderzoek naar belangrijke Amsterdamse onderwerpen waarbij het algemeen belang in het geding is.’