TV NL EN

Flexwerkers in zwaar weer

Hoe de coronacrisis hen raakt

Artikel – De impact van de coronacrisis is groot, en heeft acute economische gevolgen. Vooral zzp’ers en oproepkrachten zijn financieel kwetsbaar, de maatregelen die worden genomen om corona te bestrijden raken hen hard. Live Journalism-redacteuren Mandy Fit en Zara Toksöz spraken vier flexwerkers uit het eerdere onderzoek ‘Keihard werken, amper rondkomen’ en ‘De handhavers van Amsterdam’. Drie van hen verkeren in onzekerheid, voor één flexwerker is het juist een periode van duidelijkheid. Hoe komen zij deze tijden door?

 

Filmmaker Sophia de Hoog (27)
Verdiende ongeveer 1100 euro per maand

‘Al mijn opdrachten voor de komende anderhalve maand zijn afgezegd. Dit is echt balen. Mijn filmklussen zijn al mijn inkomsten, ik loop nu 2800 euro mis. Ik had echt op dit geld gerekend, zeker omdat ik het normaal elke maand nét red.

Aan de andere kant: ik heb nu wel de ruimte om al mijn tijd anders te besteden, eindelijk eens een filmplan schrijven bijvoorbeeld. En ik ga echt mijn best doen om me op een andere manier in te zetten voor de samenleving: ik denk eraan om een oppasservice aan te bieden voor werkende ouders en ik heb me net aangemeld bij ‘Ready2Help’ van het Rode Kruis. Dat is beter en motiverender dan thuiszitten.

De komende maanden kom ik nu door, als ik in aanmerking kom voor de nieuwe financiële noodmaatregelen die zijn aangekondigd. Hoe het daarna verder gaat weet ik nog niet. Dat is ook afhankelijk van wat er met de economie gebeurt. Ik heb een paar honderd euro gespaard, dus geen grote buffer. Natuurlijk kan ik wat lenen van m’n ouders als ik echt in de problemen kom, maar zij verdienen ook niet veel. Normaal zou ik terugvallen op horecawerk. Dat zit er nu ook niet in.

Ik maak me wel zorgen over hoe de creatieve sector hier in het algemeen uitkomt. Wordt er na deze crisis nog geïnvesteerd in film? Het kan uitlopen op een gevecht. Niemand in mijn sector heeft rekening gehouden met deze specifieke extreme situatie. Daarom moeten we er voor elkaar zijn, en creatieve oplossingen bedenken. Samen komen we er wel uit.’
Historicus Tayfun Balcik (35)
Verdiende ongeveer 1000 euro per maand

‘Ik heb geen werk meer nu, al mijn opdrachten zijn afgezegd, op mijn geschreven column na. Afgelopen woensdag zou het festival Week Tegen Racisme, dat ik mede-organiseer, plaatsvinden, 9 april een ander evenement. Allemaal afgelast. Workshops en lezingen op scholen gaan ook niet door.

Ik maak me zorgen, maar ik heb een buffer. Onzekerheid is eigen aan het zzp’er zijn, dus die buffer had ik eerder al. Maar je weet niet hoe lang dit gaat duren. Het ging net lekker, had genoeg opdrachten en was bezig met acquisitie. In totaal loop ik in ieder geval 1000 euro mis aan opdrachten, ik vermoed het dubbele als dit in april zo doorgaat.

Mijn broer is ook zzp’er, hij is taxichauffeur en heeft drie kinderen. Een buffer heeft hij niet. Hij moet gewoon de huur betalen en boodschappen doen.

Goed dat Rutte expliciet zzp’ers in zijn toespraak noemde. Ik ben benieuwd naar de exacte uitwerking van het steunpakket door de gemeente. Zelfstandigen kunnen via een versnelde procedure aanvullende ondersteuning krijgen, zonder vermogens- of partnertoets. Wel is er een huishoudtoets, ik zou daardoor €550 per maand krijgen. Dat is veel minder dan de inkomsten die ik nu misloop vanwege afgezegde opdrachten. Het blijven onzekere tijden.’
Handhaver Sayda Zwaans (20)
Verdient ongeveer 2400 euro per maand

‘Inhuurkrachten zoals ik hadden het normaal al lastig. Soms werd je opgeroepen voor werk, maar soms ook niet. Ik werk nu 3 jaar als boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) via uitzendbureau City 360, voor de gemeente Amsterdam. Bij een aanhouding die ik voor mijn werk moest verrichten, heb ik letsel overgehouden. Daarom werk ik nu in de meldkamer, in plaats van op straat.

Eerder was het werk erg onzeker, je kon een telefoontje krijgen met ‘we hebben je toch niet meer nodig’. Bijvoorbeeld als projecten waar je op bent gezet stoppen en als je vervolgens nergens anders op ingezet kan worden. In deze coronatijden is ons werk wat verschoven: nu handhaven we op de noodverordening en controleren we of horeca echt dicht zijn bijvoorbeeld, samen met de politie. Er lopen minder mensen op straat en we moeten afstand proberen te houden. Zoveel mogelijk mondeling proberen op te lossen, iemand die dronken is niet meteen aanraken.

Voor veel mensen is het onduidelijk hoe en of ze betaald krijgen nu werk wegvalt vanwege alle corona maatregelen. Maar de gemeente Amsterdam heeft het heel netjes geregeld. Mijn teamleider communiceerde naar ons dat iedereen wordt doorbetaald. Ook als er geen werk is. Amsterdam maakt nu geen verschil tussen vaste werknemers of uitzendkrachten. We hebben duidelijkheid in onzekere tijden.’
Beeldend kunstenaar en barmedewerker Johanna Schipper (37)
Verdiende 1550 per maand

‘Al veertien jaar lang werk ik twee avonden in de week achter de bar in een kroeg. Maar ja nu dus niet meer. Ook doe ik een project met woningcorporatie Stadgenoot, waarbij kunstenaars tegen een gereduceerd tarief huizen kunnen huren en iets terugdoen voor de buurt.

Ik was echt flabbergasted toen alle horeca opeens dicht moest. Ik begrijp het natuurlijk, ik was er alleen niet op voorbereid. Een erg pittige mededeling. Ik heb een nulurencontract en mijn baas wil me voorlopig wel doorbetalen. Nu doe ik wat andere klussen voor hem zoals de kelder opruimen.

Hij kan me wel een maand voorschieten, misschien twee maanden. Maar als hij de overheidssteun niet snel binnenkrijgt, dan houdt het op. Ik heb er vertrouwen in dat de overheid dit goed wil regelen, maar de praktijk is altijd anders. Zal je zien dat je straks toch weer honderd formulieren moet invullen en er allerlei redenen zijn waarom jij net niet in aanmerking komt voor het geld. Tegelijkertijd snap ik dat de prioriteit nu bij het bestrijden van deze gezondheidscrisis ligt en ik wil daar best wat voor inleveren. De zorgsector gaat voor!

Ik zie zo tweederde van mijn inkomen verdwijnen. Het is geen prettige situatie, maar ik blijf nuchter, het komt goed. En ik weet wel waar ik voor gekozen heb: geen vast werk. Dat is risicovol. Je moet goed zorgen voor reserves. Veel zzp’ers en flexwerkers zijn zich daar niet van bewust. En het lijkt me uiteraard meer dan duidelijk dat de Nederlandse overheid zzp’ers tegen zichzelf in bescherming moet nemen en goeie werkvoorwaarden moet creëren, anders worden ze echt de nieuwe armen.’
Ben je werkzaam in het onderwijs?Help ons mee met de enquête voor onderwijsprofessionals!

Ik had echt op dit geld gerekend, zeker omdat ik het normaal elke maand nét red.

Op de hoogte blijven?Meld je aan voor de Live Journalism nieuwsbrief!