TV NL EN

Janneke* (40)

Portret – ‘Een soort korte ww voor ondernemers, zodat ik in mijn hoofd tot rust kom. Dat zou ik willen.’

Zzp’er, documentaire fotograaf, shiatsu-therapeut, geeft fotografieles, partner, geen kinderen, wisselend inkomen: 1250-1500 per maand bruto.“Ik heb de kunstacademie gedaan en fotografeer al vijftien jaar. Het liefst doe ik documentaire fotografie, maar ik neem allerlei opdrachten aan, portretten, event fotografie. Het vak is er sinds de crisis in 2008 nog niet bovenop gekomen. De markt trekt wel aan, maar de tarieven zijn gekelderd. Waar je eerst voor een fotospread 400 euro kreeg, is dat nu nog geen 100 euro. Onderhandelen is lastig als je positie als fotograaf al zwak is.

Ik heb jarenlang waanzinnig hard gewerkt, om net genoeg te kunnen verdienen. Ook s ’avonds en soms in weekenden. Opdrachtgevers betalen ook niet altijd op tijd. Maar ik moet wel mijn huur, verzekeringen op tijd betalen. De vaste lasten zijn hoog in Amsterdam. Ik werd daar overspannen van. Nu kies ik er ook voor om iets minder hard te werken, waardoor ik niet genoeg kan verdienen. Beide situaties leveren stress op.

Soms slaap ik slecht, of ik raak in paniek van mijn financiële situatie. Laatst kon ik niet pinnen bij het afrekenen van mijn boodschappen, hoe kut. Ik had twee dagen geen geld. Een onverwachte grote uitgave is een ramp. Sparen lukt al helemaal niet. Ik raak er oververmoeid van, uitgeput.

Ik vertel dit verhaal omdat ik het belangrijk vind dat hier aandacht voor komt. En ik probeer er nog steeds iets van te maken! Ik heb ook echt wel zin om weer energie te steken in genoeg werk zoeken.

Ik vond het lastig om te doen, maar in de zomer van 2018 heb ik de BBZ-regeling (bijstand voor ondernemers) aangevraagd. Mijn inkomen wordt dan aangevuld tot bijstandsniveau, alles wat je meer verdient moet je terugbetalen. Maar wat heb ik eraan als ik niet mag bijverdienen? Ik vind het een onzinnige regeling. Je moet veel papieren en bewijzen overleggen, elke maand je inkomen opgeven. Het kost veel tijd om dat allemaal te verzamelen. Die tijd kan ik dan beter besteden aan mijn werk, of een extra baantje. Online klonk de regeling veel mooier dan in werkelijkheid.

Ik zou heel graag een overbrugging krijgen, een soort ww voor ondernemers, voor maar drie of vier maanden ofzo. Zodat ik in mijn hoofd tot rust kan komen.”

* Gefingeerde naam, willen niet met (voor)naam in het artikel. Naam bij de redactie bekend.

 

Herken jij je in dit verhaal? We gaan graag met je in gesprek. Laat ons weten via livejournalism@debalie.nl

Over De Balie Live Journalism

Waar Amsterdammers de hoofdrol spelen

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. Het komend jaar duiken we samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen, we publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Keihard werken, maar amper rondkomen‘In Amsterdam is de groep werkenden die in armoede leven bijna twee keer zo hoog als het landelijke gemiddelde’ – ons artikel in NRC
Waarom Live Journalism?Maak kennis met de redactie van de Balie Live Journalism!