TV NL EN

Marcel Hill (51)

Portret – ‘Welke rekening kan ik laten liggen, en welke niet? Dan krijg je soms een deurwaarder ja, het is niet anders.’

Portret – Hotelbeveiliger, woont in zuidoost, zit in scheiding. Stapt van een vast 36-urencontract naar een tijdelijk 24-urencontract om in aanmerking te komen voor juridische bijstand. Gaat per maand tussen de 1400-1500 euro verdienen. 

“Ik werkte als beveiliger voor Schiphol en ben sinds een paar dagen overgestapt naar de hotelbeveiliging met lager uurloon en minder uren contract. In de hoop dat ik nu wel onder regelingen ga vallen. Als ik minder ga verdienen, hoop ik in aanmerking te komen voor bijstand in advocaatkosten.

Sinds 2014 heb ik een advocaat nodig omdat ik aan het scheiden ben. Op papier ben ik nog steeds getrouwd. Ik kan die advocaat niet betalen, die kost meer dan 200 euro per uur. En scheidingen vallen buiten rechtsbijstand. Omdat ik teveel verdien voor een sociale huurwoning heb ik in de vrije sector een huurwoning moeten nemen. Daarnaast hou ik ook nog dat koophuis, waarvoor ik nog steeds eigenarenbelasting blijf betalen. Eerst betaalde we 750 euro per maand met zijn tweeën en kreeg je ook nog belasting terug. Nu betaal ik 837 euro per maand. Stervensduur.

Het is behoorlijk heftig allemaal. Omdat de scheiding niet rond is, heb ik continue ruzies over wie wat bijdraagt voor ons kind. Ik betaal 400 per maand aan alimentatiekosten. Maar daardoor hou ik zelf steeds minder over. Ik laat de dingen op me afkomen. Pas als er wat gebeurt, neem ik een beslissing. Welke rekening kan ik laten liggen, en welke niet? Dan krijg je soms een deurwaarder ja, het is niet anders. Bijvoorbeeld voor de gemeentebelastingen. Ik zit in een nieuw huis. Je moet dingen aanschaffen en dat doe ik op afbetaling. Geld om dat af te lossen heb ik niet altijd, dus dan blijft er soms wat onbetaald, ja.

Aan het eind van de maand kom ik altijd tekort, iets tussen de 50 en 100 euro. Ik moet creatief zijn. Ik werk in een hotel, dan kan ik daar soms eten. Ik ken genoeg mensen, maar zal nooit vragen, heb je een euro voor me ofzo. Maar ja als er straks iets kapotgaat in huis, dan sta ik voor een uitdaging. Een ding in mijn leven doe ik niet, en dat is stressen.”

Herken jij je in dit verhaal? Wij gaan graag met je in gesprek. Laat het ons weten via livejournalism@debalie.nl

Over de balie live journalism

Waar Amsterdammers de hoofdrol spelen

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. Het komend jaar duiken we samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen, we publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.