TV NL EN

Mariëlle* (52)

Portret – ‘Ik heb nooit carrière gemaakt, daar heb ik soms wel een beetje spijt van.’

Receptioniste/gastvrouw non-profit, SW indicatie, minimumloon, krijgt huur en zorgtoeslag, geen kwijtschelding, geen stadspas, verdient ongeveer 1500 per maand.“Sinds zeven jaar heb ik een SW-indicatie** vanwege mijn psychosegevoeligheid. Ik ben niet in dienst bij de organisatie waar ik werk, maar ik ben gedetacheerd vanuit de gemeente. Dan betaalt de werkgever 250 euro per maand, en vult de gemeente aan tot het minimumloon. Ik kan dertig uur werken in de week aan, dat is zo bepaald.

Mijn medicatie werkt, waardoor ik toch goed functioneer. Door het contact met mensen heb ik veel plezier in mijn werk. Het geeft me structuur. Er werken hier meer mensen met een SW indicatie, eentje heeft een reguliere baan gevonden. Ik zou wel in reguliere dienst willen, maar ze willen me geen vast contract aanbieden.

Nu moet ik rondkomen van het minimumloon op basis van 30 uur werken in de week. Dat is ongeveer 1150 in de maand. Ik heb de Hogere Hotelschool gedaan. Natuurlijk, het is deels mijn eigen keuze dat ik weinig verdien. Ik heb nooit carrière gemaakt, daar heb ik soms wel een beetje spijt van.

Als er een huishoudelijk apparaat kapotgaat, hang ik al. Sparen kan ik niet. Op vakantie ook niet. Ja, kamperen op Texel ofzo. Ik vind het schandalig dat ik dan toch de gemeentebelastingen moet betalen en geen kwijtschelding krijg. Het leven is heel duur geworden, het minimumloon is de afgelopen tijden met misschien een tientje omhoog gegaan.

Vanaf mijn 40ste heb ik met behoud van een uitkering allerlei baantjes gehad. In o.a. de horeca, buitenschoolse opvang, administratie, en in een verzorgingstehuis. Dat ging via Pantar.

Ik heb een lieve vriendin, zij helpt me met alles, ook financieel. Een paar maanden geleden heeft ze een wasmachine voor me gekocht, of ze betaalt de boodschappen. Ik denk dat ze me ongeveer met 100 euro in de maand steunt. Ze heeft net een huis gekocht, dus ik weet niet hoe lang ze dat nog kan doen.”

* Gefingeerde naam, willen niet met (voor)naam in het artikel. Naam bij de redactie bekend.

** De Wet sociale werkvoorziening (Wsw) is de Nederlandse wet die regelt dat arbeidsgehandicapten, kunnen werken op hun individuele mogelijkheden aangepaste arbeidsplek in de sociale werkvoorziening.

Over De Balie Live Journalism

Waar Amsterdammers de hoofdrol spelen

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. Het komend jaar duiken we samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen, we publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Bekijk een videoportret:Johanna de Schipper (36) is kunstenaar.