TV NL EN

Meer erkenning voor huurders in de knel

Live Journalism genomineerd voor een Tegel!

Nieuws – We zijn enorm blij mee te delen dat Live Journalism is genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel. Prachtig nieuws in deze toch voor velen moeilijke tijden. We zijn genomineerd in de categorie Pionier met ons onderzoek ‘Huren met Kuren’, naar achterstallig onderhoud in huurhuizen in Amsterdam. Amsterdamse huurders die hun verhaal met ons hebben gedeeld, veel dank! En tegelijkertijd beseffen we – dit onderwerp móet hoog op de agenda blijven.

Er zijn nog steeds huurders die in schrijnende situaties zitten. Uit onze bewonersenquête in samenwerking met AT5 bleek dat honderden Amsterdammers zich zorgen maken over de staat van hun huurwoning. Dus meer en blijvende aandacht is absoluut nodig. Een optelsom van gebreken, zoals tocht, schimmel, geluidsoverlast en ongedierte geeft zorg, stress en gezondheidsklachten. En bij bewoners van sociale huurwoningen spelen soms ook andere problemen, zoals schulden of armoede. Bewoners voelen zich slecht gehoord bij instanties, maar hebben vooral ook geen vertrouwen in de handhaving en controles.

Een artikel in NRC over dodelijke geisers en verhuurders die hun verantwoordelijkheid niet nemen, pikte de landelijke politiek gelukkig snel op; er werden Kamervragen over gesteld. Ook na een reportage met AT5 over bewoner Carolus, die last had van lekkages, kwam er eindelijk schot in de zaak: reparaties werden uitgevoerd.

Op dit moment is de enige wettelijke oplossing die beschikbaar is voor gedupeerde huurders een verlaging van de huur via de Huurcommissie, maar “het gaat niet alleen om geld,” werd aan tafelgesprekken tijdens onze bijeenkomsten gezegd. “Ik wil gewoon dat het achterstallig onderhoud zelf verholpen wordt.” Bewoners zijn moe van het al maar weer melden, jaar in jaar uit, zonder resultaat. En voor huurders met een kleine portemonnee kan huurverlaging wel degelijk voor verlichting in lasten zorgen.

Dan moeten ze wel aan de beurt komen bij de Huurcommissie: normaal is er een wachttijd van een halfjaar. In deze coronatijden is de commissie dicht, de aanvragen en daarmee de problemen van huurders stapelen zich nu nog meer op. De huurders, die juist nu meer binnen zitten in hun kleine vochtige huizen, moeten niet in de steek gelaten worden.

Hopelijk brengt onze nominatie voor De Tegel het verhaal van de Amsterdamse huurders die in de knel zitten bij het grotere publiek en hoog op de politieke agenda. De nominatie is een erkenning dat er achter de mooie Amsterdamse gevels vaak een lelijke realiteit afspeelt. Maar meer dan erkenning is nodig om de situatie van huurders te verbeteren. Het is tijd dat ze echt gezien en gehoord worden.

Ben je een huurder zit je in een schrijnende situatie, heb je bijvoorbeeld een zaak bij de huurcommissie lopen die niet kan wachten? Mail ons: livejournalism@debalie.nl

De Balie Live Journalism wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

De nominatie is een erkenning dat er achter de mooie Amsterdamse gevels vaak een lelijke realiteit afspeelt.

Op de hoogte blijven van nieuwe projecten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!