TV NL EN

Milo* (47)

Portret – ‘Bezuinigingen hebben het acteursvak zo onvoorspelbaar als de neten gemaakt. Dat is voor ons acteurs normaal geworden.’

Portret – Acteur en metrochauffeur, gezin met kinderen.

“Als freelance acteur doe ik veel theater, film en TV. Sinds een half jaar ben ik óok metrobestuurder, om de vaste lasten te betalen. Daar geniet ik van. Ik leer mijn tekst of zing mijn liedjes. Lekker in mijn hokkie, met het radiootje aan. Voor een lichte adhd’er als ik wel goed. De metro is een zegen. Eerder had ik maandenlang onzekerheid, nu ben ik beter gewapend. Ik heb meer rust, als vader van twee kinderen.

Ik ben de eerste acteur op de metro, maar ik zie andere kunstenaars ook bijbanen nemen of eigen bedrijfjes opzetten, om meer te verdienen. Een bijbaan is gezond, het is goed om autonoom te zijn. Maar het is ook dubbel. Ik vind het leuk, maar als ik meer acteerwerk had gehad, was het niet nodig geweest. Bezuinigingen hebben het acteursvak zo onvoorspelbaar als de neten gemaakt. Dat is voor ons acteurs normaal geworden. Alles leunt steeds meer op de goodwill van de makers.

Het went, twee banen, maar met wisseldiensten kan het onhandig zijn, vooral in een week met soms ook nog audities of draaidagen. En dan zijn wij, anders dan de nieuwe generatie, nog best geholpen in onze jonge jaren. De gemeente zou meer geld voor cultuur moeten uittrekken, in plaats van zo achter Den Haag aanlopen.”

* Gefingeerde naam, willen niet met (voor)naam in het artikel. Naam bij de redactie bekend.

Herken jij je in dit verhaal? Wij gaan graag met je in gesprek. Laat het ons weten via livejournalism@debalie.nl

 

Over De balie live journalism

Waar Amsterdammers de hoofdrol spelen

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. Het komend jaar duiken we samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen, we publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Meer lezen?Sophia de Hoog (26) is filmmaker.