TV NL EN

Mirjam* (31)

Portret – ‘Vaak twijfel ik waarvoor ik nou moet kiezen: financiële zekerheid of mijn eigen geluk?’

Woont samen met haar vriend. Hij werkt onregelmatig. Zij werkt in de culturele –en onderwijssector. Verdient tussen de 1000-1200 per maand. “We wonen nu antikraak. Een huis vinden blijft een helse zoektocht. Via Woningnet sta ik niet lang genoeg ingeschreven (9 jaar). Zelfs buiten Amsterdam kunnen we niks vinden. Hij heeft sinds kort de Nederlandse nationaliteit, maar onregelmatig werk in de horeca. Dus ik betaal nu voor twee.

Ik zit voor 12 uur in loondienst bij een onderwijsstichting. Daar geef ik les aan nieuwe Nederlanders. Hiermee verdien ik ongeveer 650 euro per maand, net genoeg om m’n huur te betalen. Daarnaast ben ik ben deels zzp’er: met EU subsidies werk ik aan een project over migratie en Europa. Per kwartaal ontvang ik hier tussen de 1000-1500 euro voor. En verder heb ik ook een oppasbaantje. Mijn inkomen wisselt erg, soms heb ik een maand minder dan €1000.

Vaak twijfel ik waarvoor ik nou moet kiezen: financiële zekerheid of mijn eigen geluk? Tot nu toe heb ik elke keer voor het laatste gekozen. Ik krijg dan weinig geld binnen, maar wat ik doe, doe ik met heel mijn hart.

Voor zover ik weet, kom ik niet in aanmerking voor gemeentelijke regelingen. In ieder geval niet voor kwijtscheldingen van belastingen. Ik pas niet in een van hun hokjes. Ik wilde wel uitzoeken of ik in aanmerking kom voor korting op mijn verzekering. Maar zie er ook erg tegenop. Die rompslomp en bureaucratie… Dat kost ook tijd en energie.

Een uitkering heb ik nooit gewild, dan heb je geen controle meer over je eigen leven. En die term ‘werkende armen’, doet me denken aan een alleenstaande moeder met tien kinderen op de bank, ik identificeer me er totaal niet mee. Terwijl als ik naar mijn inkomsten kijk, behoor ik er misschien wel toe.

Ik schaam me niet voor mijn situatie en ben er juist heel open over. Mensen moeten weten dat veel hardwerkende Amsterdammers het toch moeilijk hebben. En dat er dus voor mij geen specifieke regelingen zijn. Voor de gemeente is de hele zzp wereld ook nieuw. Ze vinden het moeilijk hen in een beleidshokje te plaatsen, denk ik.”

* Gefingeerde naam, willen niet met (voor)naam in het artikel. Naam bij de redactie bekend.

Over De Balie Live Journalism

Waar Amsterdammers de hoofdrol spelen

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. Het komend jaar duiken we samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen, we publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Waarom Live Journalism?‘Wij, de redactieleden van Live Journalism, doen onderzoek naar belangrijke Amsterdamse onderwerpen waarbij het algemeen belang in het geding is.’