TV NL EN

Nelleke Bos (38)

Portret – ‘Je bent altijd bezorgd, want als er zo iets stuk gaat, dan kan je het niet vervangen.’

Portret – Tekstschrijver, redacteur, zzp, twee kinderen, een partner in de zorg, woont in Noord, verdient over een jaar ongeveer 1100 euro netto per maand.

”Ik had een tijdelijk contract, dat hield op en ineens was ik werkloos. Die grap van me aanmelden bij het UWV voor een uitkering heb ik toen gehad. In dat systeem wil je niet terechtkomen. Je voelt je toegesproken alsof je in een verdachtenbankje zit, alsof je incompetent bent: jij hebt geen stabiel inkomen, jij hebt het niet goed voor mekaar. Het UWV gaat jou bij de les houden. Alsof je niet zelf al gemotiveerd bent om je situatie te veranderen. In mijn vak was het tien jaar geleden makkelijk werk vinden, daarna kwam het een paar jaar in een soort dip. Nu gaat het wel goed, gelukkig, want ik houd van mijn vak.

Je moet creatief centen verdienen en zelfredzaam zijn. Door onzekere inkomsten ga je minder vooruit plannen in de fases dat je het krap hebt.  En je bent altijd bezorgd, want als zo meteen iets stuk gaat, dan kan je het niet vervangen. Ik laat het niet gauw merken als ik het niet breed heb. Toen ik zwanger was en bijna geen opdrachten had, werd ik heel zenuwachtig: ineens voel je ook die verantwoordelijkheid voor een kind erbij komen.

Het aantal mensen met onzeker werk groeit en de politiek loopt er met de regelingen achteraan. De politiek mag beter meedenken. Regelingen rondom ziekte of pensioen zijn nu voor zzp’ers te weinig beschikbaar. De gemeente kan een zzp’er meer opbouwend coachen. En wat kunnen andere partijen als bijvoorbeeld Ymere doen? Ik heb geluk gehad met een huurderspilot voor lage en middeninkomens van Ymere. Ik verdiende toen te goed voor sociale huur, maar ik kon ook niets kopen. Ik weet niet waarom dat is opgeheven. Dit was een uitkomst, want ik had anders geen huis kunnen krijgen in Amsterdam.”

Herken jij je in dit verhaal? Wij gaan graag met je in gesprek. Laat het ons weten via livejournalism@debalie.nl

 

Over de balie live journalism

Waar Amsterdammers de hoofdrol spelen

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. Het komend jaar duiken we samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen, we publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Bekijk hier een videportret:Johanna de Schipper (36) is kunstenaar.