TV NL EN

Raadsleden willen aan de slag na confronterende verhalen Amsterdammers

Op 19 april vond de tweede sessie van Keihard Werken, Amper Rondkomen plaats in de Salon van De Balie.

Blog – Op 19 april vond de tweede sessie van Keihard Werken, Amper Rondkomen plaats in de Salon van De Balie. De avond bestond uit gesprekken met Amsterdammers die zich, meer dan hun lief is, herkennen in deze scheve situatie. Ook werd openhartig gediscussieerd met raadsleden Carolien de Heer (PVDA) en Daan Wijnants (VVD). Het werd bij vlagen een emotionele avond. “Jullie praten daar wel, maar ik voel niet aankomen wat jullie zeggen”, sprak een bezoeker. “Daar schrik ik van”, reageerde De Heer.

De avond was het vervolg op een eerdere brainstormbijeenkomst waarin zzp’ers, ondernemers, oproepkrachten en mensen in loondienst aan 10 grote ronde tafels meedachten over het vervolg van dit journalistieke onderzoek. Want wat laat je wel en niet zien om de ernst van dit groeiende probleem te benadrukken zonder in kille nietszeggende cijfertjes te vervallen? En hoe maak je deze groep mensen op een waardige manier zichtbaar? Daaruit kwamen vele tips (onder meer ook uit de daarna ingevulde enquête en telefonische interviews), waarbij er drie uitsprongen: meer aandacht voor de stijgende lasten in de stad, de verhalen van individuele mensen nog meer centraal stellen én de behoefte aan een gesprek met Amsterdamse politici, die té weinig zicht op de groep hebben.

Met bovenstaande aandachtspunten in ons achterhoofd hebben we ‘Keihard werken, maar amper rondkomen #2’ georganiseerd. Vier Amsterdammers die we in de afgelopen maanden hebben leren kennen, gaven we dan ook het podium, om hun verhaal te vertellen. Een winkelmedewerker die 32 uur in de week werkt voor 1200 euro netto, lichttechnicus Ruud Leenhoven die zijn eigen vermogen opbrandde om in aanmerking te komen voor regelingen, Marie José die als ZZP’er tegen té lage tarieven moet werken en Hans, postbode en hovenier, die zijn vaste lasten flink ziet stijgen.

Deze verhalen waren een wake-up call voor de politici. Ook het filmportret van Khadija Tahriri-Hyati maakte indruk. Ze werkt 40 uur per week in de schoonmaakbranche, heeft twee thuiswonende kinderen heeft en houdt niets over aan het eind van de maand: “Als ik naar mijn uitgaven kijk, hou ik 300 euro per maand over om van te leven. Hiervan moet ik boodschappen doen, kleding kopen en voor mijn kinderen zorgen. Wat dus onmogelijk is.”

Over De Balie Live Journalism

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. Het komend jaar duiken we samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen, we publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Verslag van de vorige bijeenkomst‘De vaste lasten lopen niet in de pas met de inkomens’
Laura* (33)Portret – ‘En als ik wel iets leuks doe met vrienden, kan ik achteraf best balen.’