TV NL EN

Selma Acuner (47)

Portret – ‘Mijn zoon vroeg me laatst of hij niet nog een tweede baan erbij moest nemen. Maar dat kan echt niet, hij gaat ook naar school.’

Portret – Medewerker buurthuis, tijdelijk 24 uurscontract, verdient netto 1278 euro per maand, alleenstaand met thuiswonende 18-jarige zoon, woont in Noord.

Ik heb altijd gewerkt totdat ik alleenstaande werd. Toen heb ik jaren van een uitkering geleefd. Sinds 2,5 jaar heb ik weer een baan, maar ik moet zeggen dat ik er niet echt op vooruit ben gegaan. Ik werk voor Stichting Samenwonen Samenleven-Ru Pare Community. Ik doe de verhuur van ruimtes en maak offertes op. Ik verdien netto 1278 per maand, hou ongeveer 50 euro per maand over. Ik leef heel zuinig, ga op de fiets naar Slotervaart. Maar ik kan geen buffer opbouwen. En er moeten geen gekke dingen gebeuren. Het is heel raar, maar toen ik een uitkering had, had ik meer te besteden dan nu. Toen hield ik tussen de 75 euro en 100 per maand over.

Omdat mijn thuiswonende zoon net 18 is geworden, is het kindgebonden budget van 390 euro per maand vervallen. Hij heeft ADHD, die medicatie krijg ik niet vergoed. Ik denk steeds vaker over het nemen van een bijbaan. Mijn zoon heeft al een bijbaan. Zo schrijnend, laatst vroeg hij of hij niet nog een tweede baan erbij moest nemen voor extra inkomsten voor ons. Maar dat kan echt niet, hij gaat ook naar school.

Ik vind het even heel lastig en zwaar nu. Het is heel stressvol, want de ene na de andere aanslag komt binnen, waterschapsbelasting, gemeentebelasting. Heb wel kwijtschelding aangevraagd, maar geen idee of ik daarvoor in aanmerking kom. Eerder verdiende ik teveel, maar nu het kindgebonden budget weggevallen is, is mijn situatie weer veranderd.

Nee, ik heb geen vast contract, was dat maar waar. Mijn huidige contract loopt in november af en dan is het hopen op verlenging, met meer uren. Wij zijn een sociale onderneming en dus afhankelijk van inkomsten. Ik werk ook als vrijwilliger in een ander buurthuis en ben actief in de kerk. De gemeente zou beter moeten kijken naar de individuele situatie van mensen.

Herken jij je in dit verhaal? We gaan graag met je in gesprek. Laat ons weten via livejournalism@debalie.nl

 

 

over de balie live journalism

Waar Amsterdammers de hoofdrol spelen

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. Het komend jaar duiken we samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen, we publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Meer lezen? Ellen* (41) is grafisch vormgever.