TV NL EN

Tayfun Balcik (34)

Portret – ‘Een hypotheek betalen, vooruit plannen, een gezin stichten, dat lukt nu niet. Maar ik heb geen andere keuze.’

Portret – Historicus, projectcoördinator The Hague Peace Projects, woont in Amsterdam heeft 400 euro per maand nodig, dat lukt net.

“Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer en sinds twee jaar zzp’er. Ik doe vaak tijdelijke projecten van enkele maanden, dan word ik bijvoorbeeld ingehuurd voor het organiseren van dialoogbijeenkomsten. Ik heb een heel wisselend inkomen, want soms heb ik ook maanden geen werk.

Ik heb veel gesolliciteerd, maar een baan vinden lukte niet, dus ben ik mijn eigen weg gegaan. Dat is een goede move geweest. Maar ik woon nog wel noodgedwongen bij mijn ouders thuis, want voor een sociale huurwoning is de gemiddelde wachttijd 14 jaar!

In mijn huidige leefsituatie heb ik ongeveer 400 euro leefgeld nodig per maand. Dat haal ik er met mijn werk net uit. Dan moet ik wel heel zuinig leven, maar dat kan ik. Als ik helemaal op eigen benen zou staan heb ik minstens 1500 euro per maand nodig. Tijd voor een bijbaan heb ik niet, want ik werk zeker 40 uur in de week. En dat zijn lang niet altijd declarabele uren: werving kost ook veel tijd. Dat idee van een basisinkomen, dat zou goed zijn.

Een hypotheek betalen, vooruit plannen, een gezin stichten, dat lukt nu niet. Dat is niet gezond. Maar ik heb geen andere keuze. Het geeft wel stress. De stad verandert ook, wordt erg duur. Maar weggaan is geen optie, mijn hele familie en vriendenkring woont hier. Eerst kreeg ik nog een uitkering, nu als zzp’er heb ik daar geen recht meer op. Op de bijstandsregeling voor zzp’ers wil ik geen beroep doen, want dan moet je veel informatie aanleveren en ik ben een administratieve ramp. Ik heb wel een stadspas, kan ik goedkoop naar de film.

Ik zou baat hebben bij meer opdrachten, bijvoorbeeld als de gemeente meer direct gebruik zou maken van de diensten van zzp’ers zoals ik, voor de organisatie van culturele evenementen. Nu gaat dat over verschillende schijven, via grote organisaties. En natuurlijk meer betaalbare woningen bouwen.

Ik heb niet de luxe om bij de pakken neer te gaan zitten. In de overlevingsstand staan, dat is me met de paplepel ingegoten, ik weet wel hoe ik daar mee moet omgaan.”

Herken jij je in dit verhaal? We gaan graag met je in gesprek. Laat ons weten via livejournalism@debalie.nl

 

Over De Balie Live Journalism

Waar Amsterdammers de hoofdrol spelen

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. Het komend jaar duiken we samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen, we publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Meer lezen?Milo* (47) is acteur en metrochauffeur.