TV NL EN

Dubbeldoelkoe: waarom kiest ons restaurant een specifiek soort koe?

Het rundvlees dat De Balie serveert komt van de Heijdra boerderij in IJsselstein. Waarom kiezen wij voor hun dubbeldoelkoe?

Luister hier naar het gesprek tussen De Balie-programmamaker Merlijn Geurts met milieukundige Sanderine Nonhebel.
Nederland is een land van melkvee. Tot voor kort was het gebruikelijk dat melkkoeien die geen melk meer geven direct naar het slachthuis gaan. Er werd voor gekozen om van deze koeien ‘snippervlees’ te maken, denk aan worst, gehakt, etc.

Jaarlijks exporteert Nederland voor 2,5 miljard aan rundvlees naar het buitenland. Toch zijn wij netto importeur van rundvlees – dat wil zeggen, we importeren meer dan we exporteren. We importeren namelijk veel kwaliteitsvlees (bijv. biefstuk), vooral uit Ierland, Brazilië en Argentinië.

Sinds 2014 proberen Edwin en Anita van Heijdra Vleesvee een verschil te maken in dit import/exportsysteem met hun dubbel doel veehouderij. Dubbeldoelkoeien zijn koeien die een dubbel doel dienen: het geven van melk en vlees.

Edwin en Anita kopen koeien van melkveebedrijven die niet langer melk geven. Omdat melkkoeien gebruikt worden voor hoge melkproductie, is het vlees dat van een direct geslachte melkkoe komt erg mager. Op hun boerderij in IJsselstein krijgen de koeien daarom minstens 120 dagen rust. In deze periode komen ze 150 tot 200 kilo aan. Vervolgens worden de koeien geslacht en verkopen ze dit kwaliteitsvlees aan horeca ondernemers als alternatief voor geïmporteerd rundvlees uit het buitenland.