TV NL EN

Merijn van Baardewijk over Extinction Rebellion, de klimaatcrisis en activisme vs. compromissen

In De Balie Spreekt gaan redacteuren van De Balie op zoek naar drijfveren in het leven en werk van publieke personen. Met in deze aflevering programmamaker Merlijn Geurts in gesprek met Merijn van Baardewijk. Op het eerste gezicht niet direct een publiek persoon, maar toch haalt hij vaak het nieuws als actief lid van de beweging Extinction Rebellion.

Extinction Rebellion is een jonge actiegroep die eind 2018 is in het ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en nu zichtbaar actief is in de hele wereld, waaronder Nederland. Met opvallende en vaak radicale acties richting de politiek en vervuilende bedrijven vragen zij aandacht voor de wereldwijde klimaatcrisis.

Afgelopen week hielden zij een actie tijdens een vergadering van de Tweede Kamer. Ook organiseren ze een begrafenisstoet in Amsterdam. Waar probeert Merijn met Extinction Rebellion invloed uit te oefenen? Waarom kiest Extinction Rebellion voor deze vorm? Waarom moet de noodtoestand worden uitgeroepen? En kun je als activist ook compromissen sluiten?

Deze podcast wordt geproduceerd door Dag en Nacht Media.