Minimaal een keer in de vier jaar mogen Nederlanders hun stem laten horen tijdens verkiezingen. Is dat genoeg om verontwaardigde stemmen over het klimaatbeleid – van klimaatactivisten tot bezorgde boeren – in goede banen te leiden? Actievoerders zijn immers niet meer weg te denken. Van activisten die soep gooien naar de Mona Lisa tot boze boeren die demonstreren met trekkers in Brussel. Hoe kan hun geluid beter gehoord worden?
Deze avond is naar aanleiding van het proefschrift ‘Massa tegen macht’ van Jasper Zuure, waarin hij voorstellen doet voor democratische vernieuwingen die de politiek helpen beter om te gaan met verontwaardigde burgers. Tijdens het programma gaan we in gesprek met experts, de politici en burgers over ruimte voor vernieuwingen in onze democratie. Waarom is het belangrijk om verontwaardigde burgers beter te betrekken bij besluitvorming, en wat levert het op?
Over ‘Massa tegen macht’
In ‘Massa tegen macht’ onderzoekt Jasper Zuure hoe democratische besluitvormingsprocedures de verontwaardiging van massa’s kunnen kanaliseren. Hij betoogt dat democratieën kunnen profiteren van de waakzaamheid van massa’s als zij periodieke verkiezingen aanvullen met burgerinitiatieven, deliberatieve fora en referenda. Dan vormen massa’s een functionele tegenmacht in de democratie.
Over Jasper Zuure
Jasper Zuure (1983) studeerde cum laude af in de sociale en organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden. Hij schreef dit politiek filosofische proefschrift aan de Vrije Universiteit Amsterdam naast zijn werk voor een aantal adviesraden van regering en parlement, waaronder de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Momenteel werkt hij bij de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR).