TV NL EN

ADHD-debat n.a.v. Bekdichtzitstil

DUUR
90 minuten

Na afloop van de theatervoorstelling Bekdichtzitstil over ADHD in De Krakeling, praten we in De Balie over ADHD. Door deze avond met lezingen en columns wordt de voorstelling en het actuele debat in een breder perspectief geplaatst. Is het waar dat steeds meer kinderen problemen hebben en zo ja, heeft dat dan een medische en/of een sociale oorzaak? Hoe kunnen we onze samenleving zo inrichten dat we beter omgaan met kinderen die – om wat voor reden dan ook – opvallend en afwijkend gedrag vertonen? Omtrent deze vragen komen verschillende stemmen aan bod. Paul Verhaeghe is van opleiding klinisch psycholoog, van vorming psychoanalyticus. Hij is als hoogleraar verbonden aan de UGent. Sinds 2000 gaat zijn belangstelling vooral uit naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden. Hij schreef onder meer de boeken Het einde van de psychotherapie en Identiteit.  Patrick Kicken is radio-DJ, onder andere bekend van 3FM voor de TROS, de VARA en Radio Veronica. In 1998 begon hij als een van de eersten in Nederland met een website met grappige filmpjes en linkjes www.kicken.com. Op dit moment is hij vrij actief met podcasts die in korte tijd uitgroeiden tot de meest populaire op iTunes. In dit kader maakte hij ook een serie over ADHD. Zelf werd hij op latere leeftijd met ADHD gediagnosticeerd.

Arne
Popma is kinder- en jeugdpsychiater in Amsterdam. Hij is hoofd van de afdeling voor kinder- en jeugdpsychiatrie van het VUmc, waar hij het wetenschappelijk onderzoek naar onder andere gedragsproblemen, agressie en delinquentie leidt. Een deel van dit onderzoek vindt plaats bij kinderen en jongeren die met de politie in aanraking zijn gekomen. Ook werkt hij als kinder- en jeugdpsychiater bij De Bascule, waar hij kinderen met complexe gedragsproblemen waaronder ADHD behandelt. Vanaf 1 mei 2014 begint hij als hoogleraar forensische psychiatrie aan de rechtenfaculteit in Leiden. Moderator: Sarah Sluimer Programma: 16.00 – 17.15 uur: voorstelling Bekdichtzitstil in De Krakeling  17.30 – 19.00 uur: masterclass Wild spelen voor kinderen incl. Wild friet eten De Krakeling  20.00 – 21.30 uur: lezingen & debat met Paul Verhaeghe, Patrick Kicken en Arne Popma in De Balie >> Koop een combiticket voor de voorstelling in de Krakeling en het debat in De Balie.

Over de voorstelling Bekdichtzitstil
De klas van de restjes, dat is hoe groep 6f door de leerkrachten wordt gezien. Het is de klas met de meeste stoornissen. Maar zelf zijn ze trots: met zoveel stoornissen komen ze misschien zelfs in aanmerking voor een vermelding in het Guinness Book of Records!

Het drukke, soms onhandelbare kind en hoe daarmee wordt omgesprongen, is inspiratiebron voor deze voorstelling. Bekdichtzitstil vertelt een verhaal over de vriendschap en verbondenheid tussen drie impulsieve kinderen. In een soms vijandige grotemensenwereld blijven hun fantasie en creativiteit steeds overeind. De makers van Bekdichtzitstil scheppen een onweerstaanbaar anarchistische omgeving waarin de veelkleurige personages naar hartenlust kunnen rondrazen.

Theater voor vele leeftijden vanaf 8 jaar.

TEKST RAVEN RUËLL, JAN SOBRIE
REGIE RAVEN RUËLL
SPEL BERDINE NUSSELDER, JAN SOBRIE, SOPHIE WARNANT
SCENOGRAFIE LEO DE NIJS
KOSTUUMS LIESBET SWINGS
COPRODUCTIE THEATER ARTEMIS & THEATER ANTIGONE

“Met stomheid geslagen. Soms ben je compleet sprakeloos na een voorstelling.”  – Theaterkrant

Foto: Hans van der Meer   Aanbevolen literatuur:
      Hulpgids ADHD
auteur: E.M. Hallowell, J.J. Ratey Deze Hulpgids leert begrijpen wat ADHD werkelijk is, wat het niet is, wat we er wel, en wat we er niet over weten, wat nieuw onderzoek heeft opgeleverd en over welke kwesties de deskundigen het oneens zijn…. lees meer Bestel dit boek 
        The ADHD Handbook
auteur: Stuart Passmore The essential reference every parent needs to help navigate their way successfully through the challenges posed by ADHD. … lees meer Bestel dit boek