TV NL EN

Adoptiegesprek

Wat is de toekomst van adoptie in Nederland?

programmamaker & moderator
Het Nederlandse adoptiesysteem is ontploft. Het snoeiharde rapport van de commisie-Joustra onthult eerder dit jaar dat de Nederlandse overheid al sinds de jaren ’60 wist van misstanden bij adopties – van kinderhandel tot kinderdiefstal. Een acute stop op interlandelijke adoptie volgde. Een groep adoptieouders, en partijen als Stichting Interlandelijke Geadopteerden, keren zich tegen de adoptiestop en vinden het rapport te eenzijdig: het gaat immers toch heel goed met veel geadopteerden in Nederland?

In De Balie gaat programmamaker en adoptee Parwin Mirrahimy in gesprek met geadopteerden en deskundigen: hoe moet het nu verder met het Nederlandse adoptiesysteem?

Een prangende taak die het nieuwe kabinet te wachten staat is een definitief standpunt innemen over interlandelijke adoptie. Is dit in de toekomst weer mogelijk? En zo ja: onder welke voorwaarden? Deze avond lopen wij daar alvast op vooruit door in gesprek te gaan met een aantal geadopteerden uit verschillende delen van de wereld. Wij spreken hen over hun reis en over hun ervaringen met het Nederlandse adoptiebeleid. Samen met deskundigen bespreken zij de voors en tegens van het huidige adoptiesysteem.

Adoptie brengt in veel levens positieve verandering. Maar adoptie leidt in haar huidige vorm te vaak tot misstanden. Wat moet er in de toekomst veranderen aan het adoptiesysteem? En wat moeten we behouden?

Sprekers

Lisa-Marie Komp is advocaat. Ze adviseert en procedeert in zaken waarin aansprakelijkheid voor mensenrechtenschendingen centraal staat. Zo procedeert ze tegen de overheid in (onder meer) de zaken van Trudy Scheele-Gertsen, die in de jaren zestig tegen haar wil haar zoon afstond, en van Dilani Butink, die begin jaren negentig werd geadopteerd uit Sri Lanka. Op 22 oktober 2020 promoveerde zij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het gebied van staatsaansprakelijkheid voor extraterritoriale mensenrechtenschendingen.

José Montoya is acteur en een ‘import-Amsterdammer’, geadopteerd uit Colombia. Hij studeerde, na jarenlang gespeeld te hebben in het professionele circuit, in 2010 af als docerend maker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Hij speelde o.a. bij Maas, BonteHond, Likeminds, Het Toneel Speelt en bij Urban Myth in de voorstelling Martin Luther King die een Gouden Krekel won voor beste de jeugdvoorstelling van 2019. Momenteel werkt José aan een nieuwe solovoorstelling To be of nooit geweest, over adoptieproblematiek. De voorstelling zal in juni 2021 te zien zijn in Theater Bellevue.  

Eline Farideh Koning is geadopteerd uit Iran. In 2013 begon zij een zoektocht naar haar biologische familie. Het bracht in haar geboorteland veel teweeg: na een jaar startte twee Iraanse filmmakers een crowdfundingproject om haar met haar zoektocht – en de documentatie hiervan – te helpen. De uiteindelijke documentaire over deze nasporing, Finding Farideh, verscheen in 2018 en is vernoemd naar de naam die ze kreeg in het weeshuis in Iran. Daarnaast schrijft Eline blogs over haar zoektocht op findfarideh.com en zette zij Iranian Adoptees Worldwide op, een besloten groep waarin Iraanse adoptees van over heel de wereld elkaar vinden.

Eun Mi Postma is geboren in Zuid-Korea en is op zesjarige leeftijd geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Eun-mi is geschoold als jurist en journalist. Via haar werk belandde zij jaren na haar adoptie opnieuw in haar geboorteland. Eerst als correspondent voor de Nederlandse media, later als directeur van het Nuffic-NESO kantoor, dat zich bezighoudt met internationalisering in het hoger onderwijs. In 2013 keerde Eun-mi met haar gezin terug naar Nederland. Momenteel werkt Eun-mi als directeur Academic Services bij Nyenrode Business Universiteit.

Sprekers

Lisa-Marie Komp Advocaat
Eline Farideh KoningDocumentairemaker & persoonlijk begeleider
Eun-mi PostmaDirecteur Academic Services bij Nyenrode Business Universiteit